avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Chinul obtinerii unei carti de identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Chinul obtinerii unei carti de identitate

O persoana se duce la serviciu eliberare carti identitate sta la coada 4 ore in fine intra i se cer o gramada de documente in fine noroc ca e informat si le are inclusiv actele originale (de parca copiile ar fi false), se zice halucinant sa revina peste 2 saptamani si la ridicat se duce dupa acea perioada de 16 zile la ridicat cand surpriza au fost probleme de sistem mai asteptati inca o saptamana adica pentru un act de identitate se ajunge la asteptat aproape o luna .
Intrebari retorice pe care mi le pun:
-ce face acea persoana daca are nevoie de o reteta medicala sau are o urgenta medicala in acest timp ?
- ce face acea persoana de trebuie sa plece din tara in acest timp?
- ce face acea persoana daca trebuie sa si ridice pensia sau alte drepturi sociale in acest timp?
-ce face acea persoana daca trebuie sa incheie o afacere in acest timp ?
Pentru toate aceste intrebari domni de la serviciu evidenta persoanei au o singura replica respectiv ridicatul din umeri si citez "probleme de sistem"
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 23:53, 9 Iulie 2014
Buna ziua,
Din pacate, uneori si aparatele se mai strica.
Asta este problema.
Domnule avocat sunt perfect de acord cu dvs se intampla astfel de lucruri chiar si la cele mai mari case dar problema pe care am dorit sa o ridic este durata mare a acestor "defectiuni".
Adica in teorie si practica in majoritatea cazurilor sistemele informatice au fost invntate tocmai pentru a permite circulatia mai rapida a informatiei si cand colo in loc sa se intampla si la noi ca peste tot se intampla exact pe dos.
Pot sa va spun caci rude cu varste mai inaintate raman perplexe cand vad cat dureaza eliberarea unui act de identitate amintindu-si cum a zis si bunicul "ca prin 1976" se rezolvau in o saptamana .
alina_25 a scris:

Domnule avocat sunt perfect de acord cu dvs se intampla astfel de lucruri chiar si la cele mai mari case dar problema pe care am dorit sa o ridic este durata mare a acestor "defectiuni".

Nu exista defectiuni in sistem a caror remediere sa dureze cat spuneti dvs. Generalizati de dragul discutiei :)
Nici acele 4 ore nu cred ca au fost chiar atatea.
Persoanele care au neaparata nevoie de act de identitate si se confrunta cu astfel de situatii pot cere o CI provizorie.
Bun de stiut si acea carte de identitate provizorie in cat timp sa elibereaza ca macar in viitor sa stiu si eu sl alte persoane cand ne facem buletin sa nu avem aceeasi galceava cat despre timp chiar 4 ore au fost.
Problema acestei persoane e urmatoarea are diabet are nevoie de o reteta medicala si nu poate sa si-o ridice din cauza lipsei act identitate,si cum am spus mai devreme mai e putin si trec 3 saptamani ca timp de asteptare.
1. Conform legii va puteati schimba cartea de identitate cu cel mult 180 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate dar nu mai putin de 15 zile.
2.La depunerea actelor puteti solicita si primi in aceeasi zi o adeverinta din care sa rezulte ca ati depus actele pentru obtinerea unei noi carti de identitate.
3. Daca trebuie sa ridicati pensia o solicitati pe baza adeverintei, iar daca nu o primiti credeti-ma pe cuvant ca nu este nimeni vinovat pentru situatia creata decat dvs. care nu va informati si mergeti la evidenta doar dupa ce actul este gata expirat, adica mort si ingropat.
4. Daca vreti sa plecati din tara o puteti face cu pasaportul.
5. Nu primiti o carte provizorie atata timp cat aveti toate actele pentru carte de identitate.
6. Nu este de vina functionarul ca nu merge sistemul, conform legi actul de identitate se elibereaza in termen de 30 de zile de la data depunerii cereri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu inca 15 zile in caz de nevoie.
Exista posibilitatea de a va informa si pe internet si la ghiseul de evidenta cu privire la actele necesare si termene, daca insa nu ati facut-o nu trebuie sa considerati alti factori de vina.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2014
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Buletin pierdut, refacere la urgenta shado564 shado564 Bună ziua, mi-am pierdut azidimineaţă buletinul, eu luni trebuie să plec din ţară , la vamă se acceptă copie buletin, sau doar cu buletinul original ... (vezi toată discuția)
Buletin expirat- cum pot incheia contracte ? adrian12 adrian12 Imi expira buletinul peste 2 saptamani. Am depus actele pentru unul nou, mi-au luat vechiul buletin dar vreau sa cumpar ceva pentru care trebuie sa fac un ... (vezi toată discuția)
Act de indentitate la notar anelia88 anelia88 Buna ziua! Se poate semna cu permisul de conducere ca si act de identitate un antecontract vanzare cumparare imobil la notar ? Buletinul nu il detine una din ... (vezi toată discuția)