avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume din certificat de nastere - minori
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume din certificat de nastere - minori

Ma poate ajuta cineva cu actele care-mi sunt necesare pentru schimbarea numelor de familie din certificatele de nastere ale unor minori cu varsta sub 14 ani?
Am procura pt. asa ceva, persoana care m-a rugat sa o ajut nu mai are domiciliul in Romania. Am inteles ca la Primaria Sectorului 1 se poate face acest lucru, insa nu am inteles exact ce acte trebuie sa am.
Am cautat pe net si am gasit ceva despre o cerere de publicare a schimbarii numelui in Monitorul Oficial, am mai gasit ceva si referitor la cazier, insa nu m-am lamurit complet.

Eventual daca ma puteti ajuta cu articolul exact din lege corespunzator situatiei prezentate.
La Primaria Sect. 1 se depune cererea doar daca nu au avut niciodata domiciliul in Romania.
Dvs. scrieti ca persoana nu mai are domiciliul in tara, in acest caz se depune la primaria de la ultimul loc de domiciliu.

Nu stiu ca pentru minori sa se poata depune cererea prin mandatar insa presupunand ca da va intreb: de ce vorbiti doar de un parinte? Procura ar trebui sa fie facuta de ambii parinti. Care e situatia lor?
In plus aveti nevoie de procura si pentru caziere - ca e nevoie si de cazier fiscal, nu doar de cel judiciar. Astea tot de la ultimul loc de domiciliu al parintelui / parintilor.

Ca idee, asta e procedura:

Publicarea cererii de schimbare de nume şi/sau prenume se face în Monitorul Oficial, Partea III
pe baza:
- cererii de publicare (formular tip) a intenţiei de schimbare a numelui/ prenumelui către Monitorul Oficial al României, partea a III-a, avizată de către funcţionarul de stare civilă de la primăria de domiciliu
- copii dupa cartea de identitate si certificatul de nastere
- dovada platii taxei de publicare în Monitorul Oficial şi a contravalorii exemplarului de monitor (in total 22,6 lei + taxe postale);

Obţinerea unui exemplar in original din Monitorul Oficial in care a aparut anuntul respectiv se poate face prin Posta – daca ati expediat cererea cu cele mai sus amintite prin posta la Regia Autonoma Monitorul Oficial, ªos. Panduri nr. 1, bl. P33, parter, sector 5, Bucureşti.

3. Intocmirea dosarului propriu-zis de schimbare a numelui şi/sau prenumelui
Acte necesare
- Certificat de cazierul judiciar (valabil 6 luni)
- Timbru fiscal de 2 lei (platibil doar la Posta Romana)
- Taxa pentru eliberare este de 10 lei (se plateste la politie sau la trezorerie);
- Cartea de identitate in original
- Certificat de cazier fiscal – ( valabil 30 de zile de la data emiterii si numai in scopul in care a fost eliberat) - de la ANAF, pe bază de cerere, personal, cu plata unei taxe de 20 lei (taxă cazier fiscal),
- copie legalizata dupa certificatul de nastere
- un exemplar al Monitorului Oficial al României, partea a III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui
Mama copiilor nu era casatorita cu tatal la momentul nasterii acestora, avea numele de "domnisoara", copii poarta numele de familie al mamei.
Intre timp mama s-a casatorit cu tatal si i-a preluat si numele acestuia.
Aceasta doreste ca si copiii sa poarte acum numele tatalui.

Copii nu s-au nascut in Romania, insa au certificate de nastere romanesti, din cauza aceasta consider ca Primaria Sectorului 1 trebuie sa se ocupe de schimbarea de nume.

Cat despre acte, pare putin dubios, ce cazier judiciar/fiscal sa aiba niste copii sub 14 ani?
Doar mama are cetatenie romana, tatal este din Kosovo, banuiesc totusi ca asta nu schimba cu nimic datele problemei, iar pe procura va trebui sa apara in continuare numele ambilor parinti (pe procura pe care o am apare doar numele mamei).

Va multumesc pentru ajutor!

Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
random_name_234, utilizator
Daca mama mai avea domiciliul in Romania cand a nascut copiii, nasterea lor a fost inregistrata in registrul de stare civila de la locul ei de domiciliu deci acolo va trebui sa faceti demersurile
Daca era deja stabilita in strainatate da, veti merge la Primaria sect. 1.

Cat despre acte, pare putin dubios, ce cazier judiciar/fiscal sa aiba niste copii sub 14 ani?

As zice ca e nevoie de cazierele persoanei care va mandateaza, cererea nu o fac copiii insa este doar o presupunere.

Va sfatuiesc sa cereti un raspuns oficial la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, situatia este atipica: depabd@mai.gov.ro

In mod sigur veti primi raspuns; dati toate detaliile referitoare la situatia familiala, cat mai clar, pentru a primi un raspuns complet.
M-as bucura sa reveniti pentru a-l posta, poate va fi de folos si altora :)
Succes.
Am trimis, insa functionarii statului au lucruri mai importante de facut (sa joace un solitaire, sa mai stea la o barfa - vazut pe viu cand am fost pe la Primarie) decat sa-mi raspunda mie la mail-uri :(
Ei... aveti rabdare :) O sa vi se raspunda, au termen 30 de zile.

Alte discuții în legătură

Schimbare nume copil dupa casatorie adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Care este procedura pentru inregistrarea copilului pe numele tatalui dupa casatorie, in cazul in care copilul a fost recunoscut de tata dar a ... (vezi toată discuția)
Refacerea actului de identitate dupa divort krisszz21 krisszz21 Prin procura speciala se poate face buletin nou cu numele de după divorț?Ce acte sunt necesare imputernicitului ?:( (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor ContSters100393 ContSters100393 În timpul căsătoriei, soţul meu a avut o relaţie de concubinaj cu o femeie care a durat aproximativ 7 ani, în urma căreia s-a născut un copil pe care ... (vezi toată discuția)