avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deosebire intre drept de folosinta ca drept real si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deosebire intre drept de folosinta ca drept real si intelegere intre parti de folosire comuna

In caz de divort si partajare imobile , daca partile se inteleg sa foloseasca in comun (pentru afacere si interese copil minor), acesta poate fi confundat cu drept real de folosinta , iar mai tarziu fostul sot se poate preleva de un aparent drept real si sa invoce proprietate nuda ? Am cautat peste tot si situatia mi s-a parut confuza .
Eventual se poate renunta la intelegerea de folosinta in comun a imobilului ?.
Parerile avovatilor consultati se exprima diferit pe cele doua probleme .
Mi-ar prinde bine niste indicii legale pe problema confundarii intelegerii de folosinta in comun si a dreptului real de folosinta ca dezmembramant .
Multumesc anticipat tuturor celor care cunosc aceasta diferenta .
Buna ziua!
Cum a fost reglementata intre parti aceasta "folosinta in comun"? A fost consemnata in scris sau e vorba doar de un acord tacit?
Si cum anume se manifesta aceasta folosinta, de fapt? Unul din soti foloseste ce a obtinut la partaj celalalt sot sau reciproc, ambii soti folosesc parti ale celuilalt?

Spor si voie buna!
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
MihaiPetru, utilizator
conventie scrisa intre parti , care a fost trecuta intocmai si in hotarare
Buna ziua!
In opinia mea, odata divortul pronuntat, nu mai sunt aplicabile prevederile privind drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor. Apreciez astfel ca in fapt avem un caz de comodat - cu anumite particularitati, dar tot un comodat.
Prin urmare, sunt aplicabile prevederile art 2146-2157 din Noul Cod Civil.

Spor si voie buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de comodat este asimilat celui de inchiriere? adela05 adela05 Este adevarat ca in Noul Cod Civil, Ctr de Comodat este asimilat Ctr de Inchiriere? Ma ajutati si cu un temei legal? Multumesc (vezi toată discuția)
Deschidere punct de lucru cu contract de comodat florymic florymic Buna ziua, vreau sa deschid un punct de lucru pentru firma fiicei mele.Am gasit spatiu pentru care as vrea sa fac contract de comodat,deoarece acest spatiu ... (vezi toată discuția)
Contract comodat expirat anakarenina1 anakarenina1 Buna ziua , In cazul in care unei soc comerciale careia ia expirat contractul de comodat in 2010 , iar aceasta a functionat pana in prezent fara contract cum ... (vezi toată discuția)