In caz de divort si partajare imobile , daca partile se inteleg sa foloseasca in comun (pentru afacere si interese copil minor), acesta poate fi confundat cu drept real de folosinta , iar mai tarziu fostul sot se poate preleva de un aparent drept real si sa invoce proprietate nuda ? Am cautat peste tot si situatia mi s-a parut confuza .
Eventual se poate renunta la intelegerea de folosinta in comun a imobilului ?.
Parerile avovatilor consultati se exprima diferit pe cele doua probleme .
Mi-ar prinde bine niste indicii legale pe problema confundarii intelegerii de folosinta in comun si a dreptului real de folosinta ca dezmembramant .
Multumesc anticipat tuturor celor care cunosc aceasta diferenta .
Buna ziua!
Cum a fost reglementata intre parti aceasta "folosinta in comun"? A fost consemnata in scris sau e vorba doar de un acord tacit?
Si cum anume se manifesta aceasta folosinta, de fapt? Unul din soti foloseste ce a obtinut la partaj celalalt sot sau reciproc, ambii soti folosesc parti ale celuilalt?
Buna ziua!
In opinia mea, odata divortul pronuntat, nu mai sunt aplicabile prevederile privind drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor. Apreciez astfel ca in fapt avem un caz de comodat - cu anumite particularitati, dar tot un comodat.
Prin urmare, sunt aplicabile prevederile art 2146-2157 din Noul Cod Civil.