avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract comodat EXPIRAT
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract comodat EXPIRAT

Buna ziua ,
In cazul in care unei soc comerciale careia ia expirat contractul de comodat in 2010 , iar aceasta a functionat pana in prezent fara contract cum pot remedia acest lucru ?
Intocmesc un alt contract ? Cu ce data ?
Se inregistreaza la ANAF sau REGISTRUL COMERTULUI ?
Se poate face act aditional ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: horatiusasu , utilizator 15:20, 28 Iulie 2014
Buna ziua!
In conformitate cu prevederile 2155 din Noul Cod Civil, la implinirea termenului aveati obligatia de a restitui bunul. Apreciez insa ca putem interpreta ca in situatia in care Comodantul nu a solicitat restituirea bunului, contractul a fost prelungit in mod tacit, similar tacitei locatiuni.
Recomand un aditional la contractul de comodat cu urmatorul text "avand in vedere ca, dupa implinirea termenului reglementat in Contract, Comodantul a lasat in folosinta iar Comodatarul a folosit in continuare [bunul], partile consemneaza prin prezentul act aditional prelungirea contractului de comodat, pana la data de [noua perioada de valabilitate]".
La fel de bine insa, puteti semna un nou contract de comodat, pe care sa-l inregistrati la Registrul Comertului si nu cred ca o sa va intrebe nimeni de sanatate pentru perioada de 4 ani in care ati figurat cu sediul social expirat.
Dar clar trebuie sa reglementati situatia cat mai repede intrucat, conform prevederilor Legii societatilor, lipsa sediului social reprezinta unul din cazurile in care tribunalul poate dispune dizolvarea societatii:
“Art. 237
(1)La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
[...]
c)societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;
[...]”
Spor si voie buna!
Contractul de comodat trebuie legalizat ?
Buna ziua din nou!
Nu "trebuie".
Daca e incheiat in forma autentica, in conformitate cu prevederile art 2157 din Noul Cod Civil, va constitui titlu executoriu. Practic, forma autentica da un plus de confort Comodantului.
"Art. 2157: Titlul executoriu
(1)În ceea ce priveşte obligaţia de restituire, contractul de comodat încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în condiţiile legii, în cazul încetării prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.
(2)Dacă nu s-a stipulat un termen pentru restituire, contractul de comodat constituie titlu executoriu numai în cazul în care nu se prevede întrebuinţarea pentru care s-a împrumutat bunul ori întrebuinţarea prevăzută are un caracter permanent."

Dar, raspunzand punctual intrebarii dumneavoastra, forma autentica nu este obligatorie.

Spor si voie buna!
Foarte bune ambele raspunsuri ale Dlui Mihai Petru.
Conform Legii Registrului Comertului (Legea nr. 26/1990, modificata), in registrul comertului se vor inregistra mentiuni referitoare la donatia, vanzarea, locatiunea sau garantia reala mobiliara constituita asupra fondului de comert, precum si orice alt act prin care (atentie) se aduc modificari inregistrarilor in registrul comertului, dar si "orice modificare privitoare la actele, faptele si mentiunile inregistrate" (art. 21 lit. b), respectiv h) din mentionata lege).

Sediul, din ce inteleg, nu e modificat, dar termenul pentru care este inchiriat spatiul este modificat.

Dvs. intebati daca trebie sa incheiati un alt contract. Solutia este simpla, tinand cont ca un contract nu e o hartie, ci un acord de vointe, consemnat in orice mod (pe hartie scrisa, dar si biletul de tren e un contract). Dvs. ati avut, timp de patru ani, acordul proprietarului sa functionati tot la sediul respectiv, DAR nu l-ati consemnat in scris. Daca acordul de vointa este din 2010, se face un contract/act aditional din 2010. Nu e niciun fals.

Intrebati la ORC daca e necesar sa depuneti actul aditional/contractul (ar putea fi necesar, deoarece banuiesc ca se specifica limpede prin actele depuse la ORC ca, contractul de comodat este doar pana in 2010). Si atunci mergem pe solutia Dlui Mihai Petru: nu o sa va intrebe nimeni de sanatate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament inchiriat cu comodat bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca se poate vinde un apartament care are un contract de comodat incheiat cu o firma, adica firma respectiva are sediul ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat pentru spatiu comercial petroniki petroniki Buna ziua,am un spatiu comercial ,am facut un contract de comodat pe perioada nedeterminata,iar respectiva persoana ,nu a platit curentul electric din ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat valyyc valyyc Bună ziua! Contractul de comodat trebuie autentificat obligatoriu la notar? Cu stimă! (vezi toată discuția)