Buna ziua . Am urmatoarea situatie ;
La anumite intervale ,2-3 zile am chitante de depunere numerar (7000, 14000 lei) de catre un angajat la o banca diferita de cea la care are firma contul deschis pentru a achita facturi achizitie marfuri . Pe chitanta sunt specificate : deponentul, (persoana fizica) ,furnizorul ,factura, suma in contul firmei pltitoare xxx.
Sunt legale aceste tranzactii, cum inregistrez ?
Multumesc.
De unde provin acei bani? Din casieria unitatii? Societatea are cumva contul poprit sau datorii restante la banca unde are contul deschis? Nu ati cerut lamuriri de la persoana care face depunerile respective? Intai trebuie sa clarificati aceste aspecte.
Pe baza facturii se pot face depuneri numerar direct in contul furnizorului. De regula aceste tip de depuneri apar atunci cand societatea debitoare nu are cont bancar (ceea ce nu este cazul la dvs.) sau atunci cand contul firmei debitoare este "cu probleme".
Sunt situatii cand este blocat pentru datorii neachitate si banii sunt din incasari , dar eu vreau sa stiu daca e corect sa fac DP cu sumele respective , deci pot sa inregistrez 542 = 5311 si 401 = 542 ? Daca este legal ca sumele sunt 7000 si chiar 14000 inaceesi zi la o persoana.
Multumesc
O persoana juridica poate depune numerar in contul altei persoane juridice fara a se "crampona" de plafonul de 5000 lei (daca la asta va referiti).
Aceasta este exceptie de la prevederile alin. 2, lit. c, O.G. 15 : "depunerile in conturile altor persoane juridice, deschise la societatile comerciale bancare, care pot fi facute de alte persoane juridice, neplafonat"
Deci, puteti sta linistit/a din punct de vedere legal.