In normele metodologice de aplicare a Legii 316/2006 de SSM, adica HG1425/2006, la sectiunea 4, art 24, alin (2), spune: ca "lucratorii din cadrul intern de prev si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului".
Antrebarea este ca in cazul unei organizatii de 60 persoane, la care lucratorul este responsabil cu SSM, PSI si mediu, plus niste probleme de mecanizare,
poate primi si alte sarcini legate de productie, sau preluarea unei gestiuni cum ar fi mijloace fixe, obiecte de inventar,baraci,etc.
Multumesc frumos!
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-art.8 (1) Fără a aduce atingere obligaţiilor prevăzute la art. 6 şi 7, angajatorul desemnează unul sau mai mulţi lucrători, pentru a se ocupa de activităţile de protecţie şi de activităţile de
prevenire a riscurilor profesionale din întreprindere şi/ sau unitate, denumiţi în continuare lucrători desemnaţi.
(2) Lucrătorii desemnaţi nu trebuie să fie prejudiciaţi ca urmare a activităţii lor de protecţie şi a celei de prevenire a riscurilor profesionale.
(3) Lucrătorii desemnaţi trebuie să dispună de timpul necesar pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile ce le revin prin prezenta lege.
(6)Lucrătorii desemnaţi trebuie să aibă, în principal, atribuţii privind securitatea şi sănătatea în muncă şi cel mult, atribuţii complementare. In fisa postului trebuie nominalizate in clar atributiile de serviciu, tinand cont de mentiunile de mai sus, adica: celelalte activitati (altele decat cele legate de ssm, mentionate expres in lege pentru lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie) nu trebuie sa il impiedice sa se ocupe de activitatea ssm, pentru activitatea ssm trebuie sa fie alocat timp suficient pentru a fi desfasurata conform prevederilor legale.
Lucratorul desemnat poate avea si alte activitati complementare tinand cont de mentiunile anterioare. Activitatea de psi-SU, mediu pot fi considerate activitati oarecum inrudite, in ideea ca se aplica prevederi legislative stricte.
In niciun caz probleme de mecanizare, probleme de productie, gestiune (de mijloace fixe, obiecte de inventar, baraci, etc.) nu pot fi considerate activitati complementare pentru lucratorul desemnat ssm.
Inteleg ca firma are activitate productiva. La o firma cu activitate productiva, cu 60 de angajati, activitatea de prevenire si protectie in domeniul ssm este destul de consistenta.
Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze. In fisa postului anexa la decizia de desemanre a lucratorului cu activitati de prevenire si protectie trebuie nominalizate activitatile pe care le poate desfasura cel desemnat, in functie de capacitatea, timpul necesar desfasurarii activitatilor nominalizate si de ce mijloace adecvate dispune pentru indeplinirea activitatilor nominalizate.
La 60 de lucratori exista organizat serviciul intern de prevenire si protectie? Intreb pentru ca specificatia prin care se limiteaza activitatile complementare ce pot fi desfasurate se refera la lucratorul desemnat din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie nu la lucratorul desemnat pentru a se ocupa de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale din intreprindere unde in art 8 alin 6 dei Legea 319/2006 se specifica doar
"Lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare. "
fara a se identifica care sunt acele atributii complementare.
Este infiintat serviciul de prev si protectie, si este persoana desemnata,cu CSSM infunctie tot.
Multumesc pentru raspunsul complet Dn-lui Gigi Popa...!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Angajat ssm
nicoletaart
Buna ziua,
Lucrez la o firma care unde avem un angajat specialist SSM, cim cu 16ore/luna.
Din cate am inteles acest contract nu este valabil.(stiti ce ce ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm
mcv
Care sunt legile si HG cu ultimele completari, care definesc atirbutiile unui lucrator desemnat SSM intr-o firma cu 244 lucratori?
Am o functie de ... (vezi toată discuția)