avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca

Buna ziua ,am si eu o intrebare.Sotul meu lucreaza la o firma din data de 1 aprilie 2014,acum in luna iulie patronul ia spus ca ii va face contract de munca (desi el actele ;le -a dus inca din aprilie si stia ca o are contractul de munca de atunci),a intrebat ce se intampla cu cele 3 luni in care a lucrat fara contract si i-sa raspuns ca I-le va trece pe contractul de munca.Adica contractul de munca va fi inregistrat la fortele de munca din data de 1 aprilie.Eu stiu ca asa ceva nu se poate face ,intrebarea este la mintit sau nu angajatorul? se poate trece si cele 3 luni lucrate fara contract de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 11 Iulie 2014
Potrivit art. 16 alin. 2) din Codul Muncii: Anterior inceperii activitatii, CIM se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite ITM.
Contractul individual de munca se inregistreaza cu o zi inainte de prima zi de lucru, insa daca sotul dvs. stia ca este angajat al societatii respective si ei nu au inregistrat CIM-ul, sotul poate solicita in scris, in temeiul art. (8) alin. 3) din HG 500/2011, care prevede: La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii,
Daca angajatorul nu a inregistrat CIM inseamna ca nu a platit nici contributiile, iar potrivit 6 din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale: constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.
Ei nu au cum sa inregistreze acum un contract individual de munca incheiat in luna Aprile.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
IMR BUSINESS CONSULTING, Consilier juridic
1. Un contract individual de munca (CIM) se inregistreaza in Revisal cel tarziu in preziua date cu care salariatul incepe activitatea.

2. Inregistrarea retroactiva a CIM se poate face numai dupa ce angajatorul va fi sanctionat cu amenda de catre ITM.
- De aceea cred ca nu ii va incheia CIM cu o data anterioara.

3. Poate face o sesizare la ITM dar ar putea fi amendat si el pentru ca a admis sa lucreze "la negru".

4. Trebuie sa intelegem fiecare ca nu trebuie sa incepem munca pana nu primim un exemplar din CIM, semnat de ambele parti si inregistrat in Revisal.
Se poate face inregistrarea retroactiva a unui c.i.m. in REVISAL .Nu este prevazut in legislatia muncii ca acest lucru se face numai dupa sanctionarea angajatorului.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
DIn HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor:

Art. 3
...
(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:

a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal — CNP, cetatenia si tara de provenienta — Uniunea Europeana — UE, non-UE, Spatiul Economic European — SEE;

b) data angajarii;
...

Art. 4
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2), si transmiterea registrului se fac dupa cum urmeaza:

a) la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
...

Art. 9
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:

a) netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g), cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
...

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

a) cea prevazuta la lit. a), cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana primita la munca fara transmiterea la inspectoratul teritorial de munca a registrului completat cu toate elementele contractului individual de munca, fara ca amenda totala cumulata sa depaseasca suma de 50.000 lei;
...
HG nr. 500 /2011 nu face referire la ceea ce ati sustinut dvs. Cunosc destul de bine aceasta hotarare.si nu este prevazuta nicio interdictie cu privire la inregistrarea retroactiva a c.i.m. sau conditionarea inregistrarii retroactive de plata unei amenzi.

Un c.i.m. neinregistrat in REVISAL are aceeasi valoare juridica ca si un c.i.m. inregistrat in REVISAL.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract individual de munca retroactiv sergiupan sergiupan Va rog sa spuneti va rog frumos daca este posibil ca sa inregistrezi un Contract de Munca retroactiv? Este vorba despre un contract care ar trebui inregistrat ... (vezi toată discuția)
Termen inregistrare contract individual de munca VELASCO VELASCO Care este termenul de inregistrare a CIM la inspectoratul teritorial de munca, cu mentionarea pe contract a acestui numar, indiferent de denumirea ... (vezi toată discuția)
Semnez cim, vreau sa stiu termenul limita cand angajatorul este obligat sa-l inregistreze larafabian larafabian dupa ce semnam cim, care este termenul de depunere de catre angajator al acestuia la itm? (vezi toată discuția)