avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit pe a doua clãdire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit pe a doua clãdire

În 2007 am moștenit de la părinți 3/4 parte dintr o clădire unde locuiesc acum. Am mai moștenit tot în 2007 încă 3/4 parte dintr o alta clădire tot de la parinti. În 2010 am moștenit 3/16 parte de la bunica mea din apartamentul ei si prin partaj mai am 10/16 parte tot de la ea din acest apartament. Întrebarea mea este: ce fel de impozit trebuie să plătesc după aceste imobile?
A doua întrebare este: cine trebuie să mă înștințeze că trebuie să plătesc impozit majorat pentru a doua clădire?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:57, 12 Iulie 2014
Nu trebuie sa va instiinteze nimeni.
Cand ati facut trecerea pe rol a certificatului de mostenitor ati depus si o declaratie in care ati mentionat care este locuinta de domiciliu, locuinta care indiferent de data dobandirii se impoziteaza normal.
Celelalte locuinte se impoziteaza majorat functie de anul dobandirii. Avand doar cote si nu tot imobilul se impoziteaza pe cota de proprietar.
Facsimil din Codul fiscal:
Impozitul şi taxa pe clădiri
Art. 252
Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
(3) În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.
(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit a doua locuinta ASIS de SIRIA ASIS de SIRIA Impreuna cu sotul meu detinem 2 locuinte ,pe prima doar eu am mutatie iar pe a doua doar sotul si fica noastra ,fiecare locuim unde avem mutatia .Trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Impozit pe a doua cladire aflata in proprietate adipir adipir Cum se calculeza impozitul anual pe cladiri, in urma noii legislatii ,prin impozitarea celei de-a doua locuinte aflata in proprietate. Daca se poate sa ... (vezi toată discuția)
Taxe,impozite ,detin mai multe imobile ili47 ili47 Am trei imobile cumparate de mine si sotia mea, cumparate in anii 1999,2007 si 2011.Domiciliul stabil in apartamentul cumparat in anul 2011.Cum sa stabileste ... (vezi toată discuția)