avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand ma pot pensiona?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand ma pot pensiona?

Buna ziua. Ma adresez in numele mamei mele. Ar vrea sa stie exact cand poate iesi la pensie, macar anticipat partial. Are o vechime de 20 de ani- a lucrat ca infirmiera la un spital municipal, apoi la un camin de copii. Are 57 de ani. In aceste conditii de 20 ani vechime si 57 de ani varsta cand poate cere o pensie, acolo, cat de mica . Acum nu are nici un venit, doar eu o mai ajut cucate o farfurie de mancare. Va multumesc pentru rabdarea de a citi mesajul.
Cel mai recent răspuns: tonica31 , utilizator 18:58, 12 Iulie 2014
Precizati luna si anul nasterii mamei dvs.
Mama s-a nascut in data de 20.04.1957. Va multumesc.
1. Pentru o femeie nascuta in aprilie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 9 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru ca are indeplinit stagiul minim de cotizare poate solicita pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 9 luni, in ianuarie 2018.

3. Pentru a solicita pensie anticipata partiala, la varsta de 55 de ani si 9 luni, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 30 de ani si 9 luni (mama dvs. are numai 20 de ani).

4. - Ar putea incerca sa obtina o pensie de invaliditate, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.
Va multumesc DIN SUFLET pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata simon.liliana simon.liliana Sunt nascuta in anul 1957, am o perioada de cotizare de 32 de ani din care: - 9 ani si 6 luni lucrati la grupa I ; - 5 ani lucrati la grupa a II-a de ... (vezi toată discuția)
Pensionare de invaliditate (pe caz de boala) CristoR CristoR Buna ziua, Mama mea sufera de poliartrita reumatoida si are pensie de handicap incadrata la gr.II accentuat. Mentionez ca este nascuta in data de 13.06.1963 ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie casandram casandram mama mea are 55ani si 35ani de vechime .Este nascuta in 1957 intrebarea mea este la ce virsta poate iesi la pensie anticipata s-au de drept (vezi toată discuția)