avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Restituire bani somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Restituire bani somaj

Buna seara,
Am si eu o intrebare, este legal sa mi se ceara restituirea indemnizatiei de somaj, inainte de pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitia si irevocabila. Mentionez ca am castigat procesul de contestare a concedierii in faza de fond. Institutia a inaintat apel, iar acum astept primul termen pentru judecarea apelului. Sunt de acord cu restituirea indemnizatiei de somaj, dar consider ca aceasta trebuie facuta numai dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotatarii judecatoresti.
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: ceaunica , utilizator 20:52, 3 Iulie 2015
Hotararea primei instante pronuntata intr-un litigiu de munca este executorie si ,prin urmare, ea poate fi pusa in executare de catre oricare din partile din litigiu. Din aceasta cauza AJOFM-ul poate solicita restituirea indemnizatiei de somaj. Dvs puteti solicita AJOFM-ul suspendarea punerii in executare a deciziei de restituire pana la solutionarea apelului.
Va multumesc, totusi pentru a putea solicita suspendarea executarii am nevoie de baza legala. Puteti sa ma ajutati in acest sens?
revin cu intrebarea, in sfarsit am trecut cu bine si de apel, acum avem alta prolema: agentia de somaj vrea toti banii inapoi intr-o singura transa. Cum procedez legal ca restituirea sumelor sa se faca in mai multe transe. inteleg ca nu mi se poate retine mai mult de 1/3 din salariu?
Singura modalitate este incheierea unui acord cu AJOFM privind plata in rate, in cazul in care nu sunt de acord cu asa ceva si pun in executare hotararea , atunci poprirea pe salariu nu poate depasi 1/3 din salariul net al dvs.
Conform Legii 76 art. 47 alin (1) sumele acordate necuvenit din bugetul asigurarilor de somaj, precum si orice alte debite constituite la bugetul asigurarilor pentru somaj, altele decat cele provenite din contributii, se recupereaza pe baza deciziilor emise de agentiile pentru ocuparea fortei de munca...
Indemnizatia de somaj este stabiita conform art. 39 alin (1) pe perioade stabilite diferentiat , in functie de stagiul de cotizare.
Conform celor de mai sus, indemnizatia de somaj este platita din sumele provenite din contributii, in acest caz mai trebuie recuperata indemnizatia de somaj.

Alte discuții în legătură

Restituire indemnizatie de somaj mataselg mataselg buna ziua am fost reintegrat in urma unei concedieri numai ca angajatorul nu a pus in executare in totalitate hotararea judecatoreasca. momentan sunt in faza ... (vezi toată discuția)
Restituire indemnizatie de somaj ellen_eco ellen_eco Buna seara, am o nelamurire si as dori sa aflu unele lamuriri in privinta restituirii indemnizatiei de somaj. Unui angajat i s-a incheiat contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Somaj claris05desi claris05desi In anul 2011 am fost disponibilizat, am contestat in instanta respectiva decizie avand castig de cauza am fost reincadrat cu obligatia din partea angajatorului ... (vezi toată discuția)