avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna ziua,tatal meu a murit acum 14 ani,mama are pensie mica ,nu mi aduc aminte cat,i s a zis ca nu are dreptul la pensie de urmas,de pe urma sotului,e adevarat?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:51, 14 Iulie 2014
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
multuesc pt raspuns,deci mama ar trebui sa aleaga pe cea mai mare,in cazul in care cea de pe urma sotului ar fi mai mare,se poate obtine acum ,dupa 14 ani de la decesul tatalui meu?
1. Poate oricand sa solicite cea mai avantajoasa dintre pensii (cea proprie sau cea de pe urma sotului decedat).

2. - Dar vedeti ca pensia de urmas este de 50% din punctajul mediu anual realizat de sotul decedat.
- Va uitati pe deciza de pensie sau pe un cupon de pensie al sotului decedat, vedeti ce punctaj mediu anual are, inmultiti acest punctaj cu 50% si apoi inmultiti rezultatul cu valoarea unui punct de pensie (in 2014 = 790,70 lei).
multumesc mult,sunteti de mare ajutor,pensia mamei se invarte in jurul a 600 de lei ,am sa vb cu ea sa vedem ce se poate face,da va intreb e posibil sa ia asa putin,adica valoarea pensiei ei sa fie de nici un punct?Va multumesc!
1. Este posibil ca pensia sa fie asa de mica daca a avut salarii mici si un stagiu de cotizare mai mic decat stagiul complet de cotizare.

2. Poate pensia de urmas sa fie mai mare daca punctajul pe care il avea sotul decedat este mai mare de 1,50000.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas monicatanasa monicatanasa In Legea pensiilor, la art.92,se regasesc urmatoarele:\\"sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta sau pensie de urmas? IONSANDU IONSANDU IN LUNA MARTIE 2012 MA VOI PUTEA PENSIONA LA TERMEN . VA INTREB DACA POT SA BENEFICIEZ DUPA SOTUL MEU DECEDAT , CARE A FOST CADRUL MILITAR, DE PENSIA LUI . (vezi toată discuția)
Pensie sot supravietuitor carastefan carastefan Doi soti, unul pensionar celalalt inca activ in concediu medical dar cu perspective de a obtine o pensie mai mare, deasemenea cu perspectiva (medicala) de-a ... (vezi toată discuția)