avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract intretinere

Buna seara.In legatura cu un contract de intretinere cu uzufruct viager facut de mama cu sora mea.Ne-ar interesa daca se poate anula contractul facut la notar public.si cum ar fi mai bine ... notar sau prin tribunal? Specific ca sora este de acord sa darame actul cu conditia sa i se returneze bani care a intretinuto pe mama.Prin tribunal daca darmam actul ca nu si-a indeplinit conditiile din contract s-ar mai restitui bani? (suma trimisa lunar nu acopera nici factura enel) Cu stima. MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Av. Marian Bîrlădeanu , Avocat 18:20, 14 Iulie 2014
se poate cere desfiintarea actului prin instanta, daca nu este indeplinita obligatia de intretinere si daca detineti probe in acest sens, cu inapoierea sumei cheltuite pana acum.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2014
MYRA CIMPEAN , Avocat
Mama dumneavoastră poate introduce acțiune în rezoluțiunea contractului de întreținere în cazul în care intreținătorul(sora dumneavoastră) nu a prestat intreținere (va trebui să dovedească cu martori, înscrisuri, alte mijloace de proba) iar în cazul în care acțiunea va fi admisă, sora dumneavoastra nu va obține restituirea prestatiilor deja executate.

In acest sens , Noul cod civil
Art. 2263: Încetarea contractului de întreţinere
(1)Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.
(2)Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.
(3)În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile art. 1.552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(4)Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.
(5)În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere r0ssanna r0ssanna Eu am ctr de intretinere cu sotul la un batran, eu avand grija de el, am divortat intre timp, fostul sot va mai avea vreun drept la bunurile batranului dupa ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie actiune eu_blitz eu_blitz Buna ziua, vreu sa va intreb daca exista un termen de prescriptie in cazul unui contract de intretinere, daca exista un termen dupa care cineva nu mai poate ... (vezi toată discuția)
Rezilierea contractului de intretinere vdobre75 vdobre75 Eu si sotul meu avem un contract de intretinere cu mama respectiv soacra ,am indeplinit absolut toate conditiile ba chiar mai mult, dar ea acum vrea sa ... (vezi toată discuția)