Buna seara.In legatura cu un contract de intretinere cu uzufruct viager facut de mama cu sora mea.Ne-ar interesa daca se poate anula contractul facut la notar public.si cum ar fi mai bine ... notar sau prin tribunal? Specific ca sora este de acord sa darame actul cu conditia sa i se returneze bani care a intretinuto pe mama.Prin tribunal daca darmam actul ca nu si-a indeplinit conditiile din contract s-ar mai restitui bani? (suma trimisa lunar nu acopera nici factura enel) Cu stima. MULTUMESC.
se poate cere desfiintarea actului prin instanta, daca nu este indeplinita obligatia de intretinere si daca detineti probe in acest sens, cu inapoierea sumei cheltuite pana acum.
Mama dumneavoastră poate introduce acțiune în rezoluțiunea contractului de întreținere în cazul în care intreținătorul(sora dumneavoastră) nu a prestat intreținere (va trebui să dovedească cu martori, înscrisuri, alte mijloace de proba) iar în cazul în care acțiunea va fi admisă, sora dumneavoastra nu va obține restituirea prestatiilor deja executate.
In acest sens , Noul cod civil
Art. 2263: Încetarea contractului de întreţinere
(1)Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme. (2)Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.
(3)În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile art. 1.552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(4)Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.
(5)În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.