Am o nelamurire ce forma legala de contract se poate incheia intre o persoana juridica si o persoana fizica?
Este vorba de un organism de certificare si colaboratorii sai. Colaborarile sunt temporare in functie de necesitate si pot fi de la 1 zi pana la maxim 5, necesitatea lor poate apare de mai multe ori sau deloc in decursul unui an. Un organism de certificare are nevoie de auditori sau experti tehnici din diferite domenii de expertiza in functie de domeniul clientilor sai. Varianta incheierii unui contract de munca temporara este mult prea anevoioasa. Sa inchei de la 1 pana la 20 contracte intr-un an fiecare de cate 1 zi pana la 5 zile este cam greu de realizat. Pana in prezent era un contract cadru (denumit conventie civila de prestari servicii) la care se incheia cate un act aditional pentru fiecare colaborare intrucat suma platita poate diferii in functie de durata si tipul serviciilor prestate.
Varianta PFA nu poate fi intotdeauna aplicata pentru ca nu toata lumea are un PFA si multi nu isi deschid unul doar pentru asta, intrucat nu poate fi garantat un numar de colaborari.
Multumesc anticipat respondentilor!
Puteti folosii un contract de mandat. Trebuie inregistrat la finante. Sunt mai multe forme, ca de exemplu poate fi si contract de comision, acesta fiind un mandat fara reprezentare. Contract de consignatie, etc.
Multumesc pentru raspuns dar haideti sa va ofer mai multe explicatii pentru o solutie mai exacta.
Colaboratorii (executantii) fac un audit (evaluare) al sistemului de management (documente, angajati, locatii) la clientul organismului de certificare si de asemenea intocmesc un raport pe baza caruia organismul de certificare (beneficiarul) acorda certificarea clientui sau. Dupa cum am spus mai spus colaboratorii trebuie sa activeze in domeniul de activitate al clientului. Astfel nu poti avea angajati permanenti doar dintr-un domeniu. Dar in fata clientului colaboratorii reprezinta organismului de certificare si evaluarea se face in numele organismului.
Contract de mandat, de preferinta cu reprezentare. Puteti alege si un mandat fara reprezentare, cum este cel de comision. Acestea sunt contracte civile si li se aplica reglementarile Codului Civil.
Cu toate acestea sa aveti mare grija fiindca persoana mandatata chiar daca actioneaza in numele si pe seama altuia, nu va avea dreptul sa faca acele ,,certificari'' in locul mandantului daca nu indeplineste conditiile prevazute de lege, ca eventual detinerea unei diplome, autorizatii, certificat, etc.