avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul salarii

buna ziua,

intampin urmatoarea situatie: contabila mea sustine ca nu are in programul de conta zile de sarbatoare legala... si nu stiu cum ar trebui sa imi platesc salariatii. in zilele de sarbatoare legala, salariatii se platesc dublu pentru acea zi lucrata si se da si rotatie? sau ori plata dublu ori rotatie? Daca nu dau rotatie, depasesc norma de ore si ar trebui sa platesc ore suplimentare... cum se procedeaza corect?

Va multumesc:((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 14 Iulie 2014
Buna ziua,

Gasiti mai jos prevederile din Codul Muncii referitor la orele suplimentare. Nu este o scuza ca programul de conta nu respecta prevederile legale. Trebuie utilizat un program informatic care sa respecte legislatia in vigoare.

Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
[ 4 adnotări ]
Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
@ ella2389

1. Explicati acelei contabile ca nu programul de salarizare face legea .

2. Aratati prevederile Codului Muncii mentionate mai sus de colega noastra, precum si cele de mai jos :

Art. 142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

3. Daca nu intelege, atunci mergeti fara nicio teama la ITM si depuneti sesizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare patitul 2 patitul 2 Buna seara, Am niste intrebari referitoare la plata orelor suplimentare de catre angajator. Adica orele suplimentare din timpul saptamanii , orele ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare si ore muncite in zile libere nationale ciprian2097 ciprian2097 Buna seara. Imi poate oferi cineva textul de lege care prevede ca orele muncite in zile libere national trebuie platite dublu in cazul in care nu s-au ... (vezi toată discuția)
Plata si compensare ore suplimentare/sarbatori legale in cazul ... LauraRatiu LauraRatiu Buna ziua In cazul prestarii orelor suplimentare, sau a muncii in zile de sarbatoare legala si a compensarii acestor ore / zile cu zile libere platite, se ... (vezi toată discuția)