Nu exista factura?
Pe baza facturii se elaboreaza Nota de intrare si receptie a marfii
avizul de insotire al marfii reprezinta document justificativ si nu trebuie sa fie diferit ca valoare sau cantitate fata de factura.Exista un contract ?...ceva?...
Va rog sa-mi oferiti mai multe date ale problemei ca sa va dau un raspuns corect .
In ceea ce priveste inregistrarea in contabilitate "
In luna martie am primit marfa cu aviz. Si i s-a facut NIR. In aprilie am primit factura.Si vreau sa stiu inregistrarile din martie si din aprilie.
Multumesc!
Factura trebuie sa inchida avizul in luna de expeditie a marfii.Factura poate fi trimisa ulterior pana pe 15 a lunii urmatoare,dar cu data lunii de expeditie.Ca inregistrari, sunt cele redate de dna Daniela.
Corect..... Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă....
Potrivit prevederilor art.6 alin. ( 1 ) din Legea contabilitatii nr. 82 / 1991 republicata , cu modificarile si completarile ulterioare , orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza în momentul efectuarii ei într-un document care sta la baza înregistrarilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ
In conformitate cu prevederile Anexei 1 sectiunea 7 pct. 126 alin. ( 1 ) din O.M.F.P. nr. 1752 / 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene , cu modificarile si completarile ulterioare , detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie înregistrate în contabilitate, sunt interzise.
De asemenea la alin. ( 2 ) lit. b ) al aceluiasi punct se stipuleaza ca in aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure în situatia unor decalaje între aprovizionarea si receptia bunurilor care se dovedesc a fi în mod cert în proprietatea entitatii, se procedeaza astfel:
- bunurile sosite fara factura se înregistreaza ca intrari în gestiune atât la locul de depozitare, cât si în contabilitate, pe baza receptiei si a documentelor însotitoare
Receptia marfurilor sosite cu aviz de insotire a marfii
%=408
371
4428
La sosirea facturii
408 = 401
4426=4428
De subliniat:
Conform art. 146 alin. ( 1 ) lit. a ) Titlul VI T.V.A. din Lg. nr. 571 / 2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa îi fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa îi fie prestate în beneficiul sau persoana impozabila trebuie sa detina o factura care sa cuprinda informatiile prevazute la art. 155 alin. (5)
motiv pentru care nu mi se pare corecta inregistrarea 371/4426=401