Nu exista factura?
Pe baza facturii se elaboreaza Nota de intrare si receptie a marfii
avizul de insotire al marfii reprezinta document justificativ si nu trebuie sa fie diferit ca valoare sau cantitate fata de factura.Exista un contract ?...ceva?...
Va rog sa-mi oferiti mai multe date ale problemei ca sa va dau un raspuns corect .
In ceea ce priveste inregistrarea in contabilitate "
In luna martie am primit marfa cu aviz. Si i s-a facut NIR. In aprilie am primit factura.Si vreau sa stiu inregistrarile din martie si din aprilie.
Multumesc!
Factura trebuie sa inchida avizul in luna de expeditie a marfii.Factura poate fi trimisa ulterior pana pe 15 a lunii urmatoare,dar cu data lunii de expeditie.Ca inregistrari, sunt cele redate de dna Daniela.
Corect..... Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă....
Potrivit prevederilor art.6 alin. ( 1 ) din Legea contabilitatii nr. 82 / 1991 republicata , cu modificarile si completarile ulterioare , orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza în momentul efectuarii ei într-un document care sta la baza înregistrarilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ
In conformitate cu prevederile Anexei 1 sectiunea 7 pct. 126 alin. ( 1 ) din O.M.F.P. nr. 1752 / 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene , cu modificarile si completarile ulterioare , detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie înregistrate în contabilitate, sunt interzise.
De asemenea la alin. ( 2 ) lit. b ) al aceluiasi punct se stipuleaza ca in aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure în situatia unor decalaje între aprovizionarea si receptia bunurilor care se dovedesc a fi în mod cert în proprietatea entitatii, se procedeaza astfel:
- bunurile sosite fara factura se înregistreaza ca intrari în gestiune atât la locul de depozitare, cât si în contabilitate, pe baza receptiei si a documentelor însotitoare
Receptia marfurilor sosite cu aviz de insotire a marfii
%=408
371
4428
La sosirea facturii
408 = 401
4426=4428
De subliniat:
Conform art. 146 alin. ( 1 ) lit. a ) Titlul VI T.V.A. din Lg. nr. 571 / 2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa îi fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa îi fie prestate în beneficiul sau persoana impozabila trebuie sa detina o factura care sa cuprinda informatiile prevazute la art. 155 alin. (5)
motiv pentru care nu mi se pare corecta inregistrarea 371/4426=401
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.