avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inregistrare aviz de insotire cu NIR
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inregistrare aviz de insotire cu NIR

Buna ziua!
Imi spuneti, va rog, care este inregistrarea contabila a unui aviz de insotire a marfii, caruia i s-a facut NIR?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 19:50, 14 Mai 2009
Nu exista factura?
Pe baza facturii se elaboreaza Nota de intrare si receptie a marfii
avizul de insotire al marfii reprezinta document justificativ si nu trebuie sa fie diferit ca valoare sau cantitate fata de factura.Exista un contract ?...ceva?...
Va rog sa-mi oferiti mai multe date ale problemei ca sa va dau un raspuns corect .
In ceea ce priveste inregistrarea in contabilitate "

%= 401
371
4426

In luna martie am primit marfa cu aviz. Si i s-a facut NIR. In aprilie am primit factura.Si vreau sa stiu inregistrarile din martie si din aprilie.
Multumesc!
Factura trebuie sa inchida avizul in luna de expeditie a marfii.Factura poate fi trimisa ulterior pana pe 15 a lunii urmatoare,dar cu data lunii de expeditie.Ca inregistrari, sunt cele redate de dna Daniela.
Corect..... Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă....
Potrivit prevederilor art.6 alin. ( 1 ) din Legea contabilitatii nr. 82 / 1991 republicata , cu modificarile si completarile ulterioare , orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza în momentul efectuarii ei într-un document care sta la baza înregistrarilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ
In conformitate cu prevederile Anexei 1 sectiunea 7 pct. 126 alin. ( 1 ) din O.M.F.P. nr. 1752 / 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene , cu modificarile si completarile ulterioare , detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie înregistrate în contabilitate, sunt interzise.
De asemenea la alin. ( 2 ) lit. b ) al aceluiasi punct se stipuleaza ca in aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure în situatia unor decalaje între aprovizionarea si receptia bunurilor care se dovedesc a fi în mod cert în proprietatea entitatii, se procedeaza astfel:
- bunurile sosite fara factura se înregistreaza ca intrari în gestiune atât la locul de depozitare, cât si în contabilitate, pe baza receptiei si a documentelor însotitoare

Receptia marfurilor sosite cu aviz de insotire a marfii
%=408
371
4428
La sosirea facturii
408 = 401
4426=4428

De subliniat:
Conform art. 146 alin. ( 1 ) lit. a ) Titlul VI T.V.A. din Lg. nr. 571 / 2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa îi fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa îi fie prestate în beneficiul sau persoana impozabila trebuie sa detina o factura care sa cuprinda informatiile prevazute la art. 155 alin. (5)

motiv pentru care nu mi se pare corecta inregistrarea 371/4426=401
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
katica, utilizator

Alte discuții în legătură

Venit inregistrat pe baza avizului a_andreea a_andreea Am rugamintea de a mi comunica opinia dumneavoastra vis a vis de urmatoarea speta: Livrez catre supermarketuri marfuri pe baza de aviz de expeditie. In ... (vezi toată discuția)
Magazin second hand Madalina Pascu Madalina Pascu Va rog sa ma ajutati cu un magazin second hand...marfa se achizitioneaza la kilogrram si se vinde la bucata(asta dupa ce cantareste fiecare bucata in ... (vezi toată discuția)
Contabilitatea marfurilor alina.morutan alina.morutan La o soc com la care acelasi produs se vinde cu diferite ad com care este documentul justificativ care trebuie intocmit pentru a scadea mf de pe stoc la ... (vezi toată discuția)