Pentru un divort cu minori, acordul se depune in instanta pentru consfintire - printr-o cerere de consfintire a acordului de mediere, sau se depune o cerere de divort prin care se solicita ca instanta sa ia act de acord?
Multumesc!
Se depune cererea de divort prin acord care este taxata cu 200 de lei si cererea de consfintire a acordului de mediere referitor cereri accesorii care este taxata cu 20 de lei.
Se depune doar cererea de validare a acordului de mediere.
In temeiul disp.art.59 al. 2 din Legea 192/2006 mod. si compl.se depune cerere pentru validarea acordului de mediere, urmand ca instanta sa pronunte o hotararea de expedient care sa consfinteasca intelegerea partilor concretizata in acordul de mediere incheiat.
Art. 59
................................
(2) Părţile se pot înfăţişa la instanţa judecătorească pentru a cere să se dea o hotărâre care să consfinţească înţelegerea lor. Competenţa aparţine fie judecătoriei în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul oricare dintre părţi, fie judecătoriei în a cărei circumscripţie se află locul unde a fost încheiat acordul de mediere. Hotărârea prin care instanţa încuviinţează înţelegerea părţilor se dă în camera de consiliu şi constituie titlu executoriu în condiţiile legii. Dispoziţiile art. 432-434 din codul de procedură civilă se aplică în mod corespunzător.
Taxa de timbru 20 lei.
Art. 11. Oug.80/2013
(1) Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:
a) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere - 20 lei;
Nu se depune cerere de divorț prin acord, ci doar cerere de consfințire acord de mediere.Se depune și chitanța de plată a taxei de timbru, în valoare de 20 de lei.Succes.
Din pacate, desi legislatia este clara, in aceasta materie inca nu avem plata unitara, si anume:
La anumite judecatorii din tara este suficienta taxa de 20 lei de consfiintire a acordului, iar la altele atat taxa de consfiintire a acordului, cat si taxa de 200 lei aferenta cererii de divort prin acord.
Mediatorii au dezbatut acest aspect, in cadrul conferintei "Medierea pentru judecatori si mediatori", la sediul INM, anul acesta in mai, la Bucuresti, concluzia unanima a judecatorilor fiind in sensul achitarii ambelor taxe aferente cererilor de depus in materia divortului.
Tinand cont de discutiile avute, eu personal mi-am sfatuit clientii ori sa achite ambele taxe, ori sa se sfatuiasca cu un avocat, cu experienta recenta in domeniu, pentru ca acesta sa depuna cererea de consfiintire.