avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Lider de asociere persoana juridica straina
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Lider de asociere persoana juridica straina

Este posibil ca o persoana juridica straina (din Germania) sa fie lider de asociatie cu o persoana juridica romana?
Cel mai recent răspuns: corbalan76 , utilizator 13:12, 18 Iulie 2014
Lider de asociere. DA!
Rectific:lider asociere
Exista vreun text de lege in acest sens?
Ce intelegeti prin ”lider”?
Sa fie o persoana juridica aleasa in calitate de presedinte / membru al Consiliului Director / reprezentant legal al unui ONG, asa cum la societatile lucrative functionand in baza Legii 31 / 1990 administrator poate fi o persoana juridica, ce desemneaza la randul ei perosana sau persoanele fizice prin care exercita efectiv administrarea societatii?
Sau va referiti la ”asociatie” in alt sens decat unul din cele trei tipuri de persoana juridica constituita pe baza OG 26 / 2000?
Participarea la licitatiile publice se poate face prin asocierea mai multor firme.Una dintre firme va fi lider de asociere asa cum stabilesc asociatii cred.Intrebarea mea se referea la cazul in care o persoana juridica straina se asociaza cu una romana in scopul de a participa la o licitatie publica.Persoana juridica straina poate fi lider de asociere?Exista text de lege in acest sens?
Participarea la o procedura de achizitii publice in asociere este reglementata prin art. 44 din OUG 34/2006: ART. 44
"Mai multi operatori economici au dreptul de a se asocia cu scopul de a depune candidatura sau oferta comuna, fara a fi obligati sa isi legalizeze din punct de vedere formal asocierea."

ART. 2 din aceeasi OUG prevede urmatoarele:
(1) Scopul prezentei ordonante de urgenta il constituie:
a) promovarea concurentei intre operatorii economici;
b) garantarea tratamentului egal si nediscriminarea operatorilor economici;
c) asigurarea transparentei si integritatii procesului de achizitie publica;
d) asigurarea utilizarii eficiente a fondurilor publice, prin aplicarea procedurilor de atribuire de catre autoritatile contractante.
(2) Principiile care stau la baza atribuirii contractului de achizitie publica sunt:
a) nediscriminarea;
b) tratamentul egal;
c) recunoasterea reciproca;
d) transparenta;
e) proportionalitatea;
f) eficienţa utilizării fondurilor;

In concluzie: orice persoana juridica straina sau romana, poate participa la procedurile de achizitie publice din RO.Nu va fi discriminare, principiul recunoasterii reciproce obliga AC romane sa recunoasca documentele din tara de origine,etc.

Singurul impediment este acela ca oferta trebuie prezentata in limba romana. Orice document justificativ prezentat intr-o alta limba decat limba romana, trebuie insotit de traducerea autorizata. Asta inseamna ca veti avea nevoie de mai mult timp pt pregatirea ofertei, si eventual, mai multe costuri angajate.

Alte discuții în legătură

Oferta superioara cerintelor din caietul de sarcini brandtex_industries brandtex_industries Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca exista un articol (si daca da, care este acesta), care sa faca referire la posibilitatea ofertarii unor produse ... (vezi toată discuția)
Acord de asociere - lider asociere vs repartitie contributie tehnica/financiara/prof. soazig soazig Doua firme doresc sa participe la o licitatie - furnizare produse si instalare, cu oferta comuna. Firma A - romana, creata in 2005, dar fara capacitate ... (vezi toată discuția)
Licitatii publice contex contex M-ar interesa daca exista vreo posibilitate de incheiere prin notariat a unui acord de sustinere de catre o societate cu o cifra mare de afaceri a unui imm ... (vezi toată discuția)