avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fals in declaratii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fals in declaratii

Fostul angajator mi-a platit o parte din salariile restante la un an dupa incheierea activitatii in contul meu bancar.LA rubrica ca reprezinta plata a trecut:"avans deplasare"probabil pentru a nu mai platii contributii pentru acele salarii restante.
Este o infractiune aceasta declaratie falsa?
Unde se incadreaza,ce lege o pedepseste?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:51, 16 Iulie 2014
Probabil evaziune fiscala , si anume:
Art. 9 din Legea nr.241/2005
(1) 12 Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
....
c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
....
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Unde se sesizeaza aceasta infractiune?
Puteti depune o sesizare la ANAF- Directia Antifrauda sau la Politie-Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Exista un termen de prescriere a faptei?
Codul Penal:
Art. 154 -Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:

a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.

(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.

(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea faptelor in noul cod penal urgent clr2607 clr2607 Buna seara.Trebuie sa stiu:in cati ani se prescriu faptele in noul cod penal care intra in viigoare in 2014 in ceea ce priveste infractiunile de ... (vezi toată discuția)
Prescriptie speciala inselaciune dlemil dlemil Buna ziua Pentru o fapta de inselaciune din 11.2007 care este termenul de prescriptie ? Dosarul nu a fost depus la tribunal si cercetarea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Prescriere fapta penala piticutu3 piticutu3 as dori sa stiu in cat timp se prescre infractiunea de talharie si evaziune fiscala. Multumesc (vezi toată discuția)