avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bancnota falsa, 200 ron, primita la casieria unei ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bancnota falsa, 200 ron, primita la casieria unei banci. Pot sa mai fac ceva?

Salut.

Vineri, 11.07.2014, am lichidat o parte din depozitele de la Credit Europe Bank, in valoare de 30000ron.
Prostia mea a fost ca n-am numarat/verificat bancnotele, grabit sa ajung mai repede la servici.
Seara(~20:00), i-am impartit cu gandul sa-i duc la multimatul ING, si am descoperit o bancnota de 200ron falsa(e de hartie, se simte si geamul transparent la mana, lipsa detalii,etc ), in teancul de aproximativ 100 de bancnote de 200ron.

Am sunat la callcenterul lor, am raportat situatia, si am primit raspuns sa ma duc Luni, 14.07.2014 cu bancnota la sucursala de la care am primit-o.

Luni dimineata, raspunsul lor a fost: acea bancnota nu le apartine, le-ar fi sarit in ochi daca era a lor. S-au fofilat de colo-colo vreo 30min, fara sa faca ceva efectiv, de exemplu, niste teste cu numaratorul lor.

Luni seara, am predat bancnota la politie si am declarant toata povestea.


Mai pot sa mai fac altceva? As vrea sa-mi recuperez totusi paguba....

PS: Acea bancnota le apartine 101%. Banii nu au fost amestecati, nu au fost umblati, etc. I-am lasat dimineata acasa, in acelasi plic, neumblati, etc.
Deci nu se pune problema ca eu sa fi gresit/incurcat cu vreo bancnota personala.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2014
nordstorm, utilizator
Nu mai aveti altceva de facut, sunt convins ca aveti dreptate, de altfel, din pacate nimeni nu sta sa verifice bancnotele cand le primeste de la banca bazandu-se pe corectitudine, problema la dvs este ca nu stiu cum sa mai demonstrati acum ca bancnota provine de la banca lor.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Sumele vehiculate in banca urmeaza traseul strict de numarare mecanica prin masini speciale-fara verificarea distincta a calitatii bancnotelor
Se mai verifica caracteristicile bancnotelor nationale si straine la casele de schimb valutar dar prin baza tehnica care nu este performanta,astfel incat si de la casele de schimb valutar ne putem alege cu bancnote false
Verificarea individuala a bancnotelor se realizeaza la banca nationala,aceasta scotand din rulaj zilnic bancnote false
Conform normelor in vigoare, unitatea bancara poarta raspunderea introducerii in circulatie a unei bancnote false.

Prima persoana care poate raspunde pentru acceptarea bancnotei este casierul de ghiseu, intrucat chiar in momentul incasarii el aranjeaza bancnotele conform valorii lor, urmand ca atunci cand se aduna o anumita suma(conform normelor interne ale bancii), sa aranjeze bacnotele in pachete de cate 500 sau 1000 de hartii, sa le puna o banderola pe care scrie codul de casier, este obligat sa verifice si raporteze orice neregula referitoare la incasarea efectuata.
A doua persoana care va raspunde, este casierul care verifica monetarul preluat de la casierul de ghiseu (verifica banii efectiv si isi trece si el codul pe banderola).
A treia persoana care va fi chemata sa dea declaratie este casierul Sef intrucat el este cel care intocmeste borderoul monetarului care conform legii poate ramane in caseria bancii si borderoul cu sumele care depasesc plafonul admis de norme, si trebuiesc depuse la BNR.

In consecinta la sfarsitul zilei acele coduri de pe banderola in care sunt impachetati banii, sunt inregistrate, iar a doua zi din numerarul din caserie, se aloca casierului de ghiseu anumite sume (sunt consemnate codurile de pe banderole).

Politia trebuie sa verifice (caz pentru DIICOT) inregistrarile incasarilor din ziua precedenta "accidentului" dvs., retinand doar persoanele fizice ori juridice care au depus bancnote de 200 lei si de aici mai departe sa procedeze conform anumitor metode de investigare.
Dovada ca dvs. ati ridicat banii si nu i-ati numarat/verificat in fata casierului de la ghiseu, a fost surprinsa pe inregistrarea de pe camera de luat vederi a bancii.

Faceti o sesizare si la sediul central al bancii ca sa beneficiati de raspunsul oficial, ca urmare a anchetei interne.
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Ati facut cam tot ce se poate face. Aveti totusi putina rabdare si incredere in politie. Faptul ca nu v-ati multumit sa trageti o injuratura printre dinti, ca sa va racoriti, ci ati facut efortul de a sesiza politia este foarte bine. Ei le pun cap la cap, le-ati dat un corp delict, au alta perspectiva, sunt profesionisti, iar noi trebuie sa-i ajutam.
Acuma, pentru viitor.
Cupiura de 200 de lei este cea mai falsificata, nu stiu de ce, am aflat tot de la o banca, Deci, cand mai primiti numerar in aceasta cupiura, ochii mari!
Nu inteleg insa altceva: de ce ati lucrat cu numerar? Pentru 30.000 lei, ati platit un comision de 90 lei! - "generosii" de la banca asta va iau comision chiar si cand depuneti numerar -. Nu aveati un cont la o banca, si sa cereti sursei dvs. sa va trimita acolo banii? Daca avea cont la CreditEuropeBanc, il costa 2 sau 5 lei, iar pe dvs., la banca dvs, tot in jur de 5 lei, daca nu era gratis. Iar cu banii, dvs, faceti ceva, tot o plata, chiar daca ii scoteati pe urma de la bancomat, tot era mai ieftin. V-ati convins ce riscuri implica lucrul cu numerar. Dar dvs. stiti mai bine situatia concreta, eu am vrut doar sa reamintesc aceasta varianta moderna, comoda, si lipsita de riscuri, de a manipula sume mari de bani.
Va doresc succes!
Sunt curios ce a zis politistul.
Pare putin probabil ceea ce ziceți dar dacă nu era adevărat nu ati fi deschis discuția.

Ar trebui ca poliția sa facă verificări amănunțite la bancă.
Este o mare stare de pericol dacă la bănci se poate întâmpla asa ceva.
Eu euro ii verificam cu atenție când ii luam de la bancă și îmi spuneau ca sunt verificați.
Ii mai verific și eu mereu oricum.

La lei este îngrijorător.
Sa mai mergeti la poliție sa va informați și dacă fac figuri le puteți spune ca veți angaja avocat daca nu fac o ancheta efectivă mai ales ca și avocatii își pot baga coada în anchetele penale dacă politia nu se misca cu talent.
Ei nu vor recunoaște dar ei nu prea știu ce pot face avocatii.

Marea intrebare este cum au ajuns bani falși în bancă...

București 2023
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Bancnote euro false. Juca Sergiu-Gheorghe Juca Sergiu-Gheorghe Buna ziua. Azi am mers la banca sa scot o suma de bani de pe un card de euro, 350 mai exact. La acelasi ghiseu erau doua persoane. Una dintre ele parea sa fie ... (vezi toată discuția)
Bani falsi beatricemanchevici beatricemanchevici Buna ziua, am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv si as avea nevoie de niste sfaturi, poate s-au mai confruntat si alte persoane , am primit o suna de ... (vezi toată discuția)
Bani falsi primiti de la banca lila688678 lila688678 Am primit de la o banca mai multe bancnote de 100 euro.Din cauza ca ei dau putin, am incercat sa schimb la un ,,schimb valutar,, unde mi-au gasit o bancnota ... (vezi toată discuția)