avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Profesie liberala ?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Profesie liberala ?

In concret si la subiect: profesia de jurist poate fi exercitata liber sau nu ?

Ma refer daca un jurist poate presta servicii de consultanta si/sau reprezentare.

Sunt multe discutii pe tema asta insa vreau sa clarific situatia si vreau sa stiu cum stau lucrurile azi, 16.07.2014.

Sunt tot felul de Colegii cu diverse pareri.....insa vreau sa stiu concret cum stau lucrurile.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 09:20, 17 Iulie 2014
Pai... la ce va referiti prin termenul jurist? Exista mai multe discutii asupra acestui termen, jurist poate cuprinde toate functiile care au la baza dreptul.
E putin cam incorect atunci cand se spune ca cei care termina o facultate de drept sunt juristi. Nu e adevarat, pe diploma scrie doar "licentiat in drept". Daca ne raportam si putin in trecut, cei care terminau dreptul se numeau jurisconsulti.
Buna ziua

Ma refer la faptul ca desi apare in COR aceasta meserie/profesie nu se poate exercita liber.

Spre exemplu: ai terminat facultatea de croitorie, dupa care esti liber sa profesezi....tocmai pentru pregatirea profesionala se fac 4 ani de studii superioare si nu inferioare.
Inteleg ca nu e tot una sa fi jurist, avocat sau croitor si tocmai in acest sens dupa terminarea studiilor de 4 ani mai faci 2 ani de stagiatura care practic inseamna practica. Perfect pana aici, INSA, acelas traseu pas cu pas il urmeaza si juristul ca si avocatul diferenta e ca unul este admis in asa numitul Barou (desi nu are statut constitutiv) iar celalalt in Colegiul Consilierilor Juridici. Dpdv profesional ambele directi sunt identice, copie 1 la 1, exceptie denumirile:
- 4 ani de drept
- 2 ani de stagiu
- diverse examene

Daca sunt identici dpdv profesional, cum de unul poate profesa liber si unul este TOTAL EXCLUS (sub aspect de libera practica) ???

Pana in 2006 juristul care a trecut etapele amintite avea drept de libera practica (la fel ca si in alte state) insa din motive lesne de inteles aceasta profesie a fost ucisa de ”concurenta„ .

Tot asa, Baroul Constitutional, perfet legal constituit (spre deosebire de UNBR), nu are drept de practica, fiind izolat total.......

Astfel, asa numitul Stat democratic nu ofera decat o singura varianta ca proaspatul absolvent de drept sa poata profesa. Unde e diversitatea, posibilitatea de a alege ? Efectiv nu exista alternativa decat trecerea prin pasajul mafiotilor ! Trist.

ONG-ul ar fi o solutie ? Adica, deschizi un ONG iar membrul inscris beneficiaza de consultanta si reprezentare gratuita. Legal este posibil ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poti practica profesia de consilier juridic numai daca ai terminat facultatea de drept? lara_lar20@yahoo.com lara_lar20@yahoo.com :\">se poate practica aceasta profesie doar cu studii juridice terminate? sau este obligatoriu sa urmezi si cursuri/ stagiatura (vezi toată discuția)
Este obligatoriu sa ma inscriu intr-o asociatie de consilieri juridici? Luciana21 Luciana21 Am si eu o intrebare: Am absolvit Dreptul in 2007,dar m-am angajat abia in februarie 2008.Nu m-am inscris in colegiu fiindca am cunostinte care mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Pfa- servicii psihologice? lilidani lilidani Poate să îmi spună cineva dacă serviciile psihologice pot fi prestate sub \"umbrela\" PFA ? Vă roooog !!!! (vezi toată discuția)