avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensie alimentara

sunt divortata din 2007 si nici pana in prezent fostul sot nu a platit pensia alimentara stabilita de instanta. Ce pot face sa recuperez banii? Mentionez ca el este angajat .
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:10, 21 Iulie 2014
Nu inteleg, ati stat 7 ani fara sa primiti vreun ban? De ce ati asteptat atat?

Oricum, sotul dvs. a savarsit infractiunea de abandon de familie. (art. 378 NCP). Este nevoie de plangere prealabila pentru ca actiunea penala sa se puna in miscare.
am stat pentru ca am crezut ca ne putem intelege,am tot amanat...si amanat dar pana la urma este dreptul coplului...plangerea pentru abandon de familie unde trebuie depusa? politie sau tribunal? Va multumesc mult!
La politie. Mergeti la cel mai apropiat sediu de domiciliul dvs.
1.Pentru recuperarea pensiei restante:
- avand in vedere ca tatal minorului este angajat , aveti posibilitatea sa va adresati unui executor judecatoresc, pentru punerea in executare a hotararii prin care a fost stabilita pensia de intretinere, insa din pacate veti mai putea recuperea pensia de intretinere doar pe ultimii 3 ani., intrucat pentru restul sumei a intervenit prescriptia.
-exista posibilitatea si a formularii unei plangerii penale pentru savarsirea infractiunii prev. de art.378 c.pen. al.1 lit c) c.pen-abandonul de familie, insa in cazul de fata as opta pentru prima varianta,
- plangerea se depune la parchetul de pe langa instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau la politie,

2. Daca pensia de intretinere a fost stabilita in cuantum fix, este necesar sa formulati o noua actiune pentru stabilirea unei pensii de intretinere in functie de venitul realizat, urmand ca aceasta sa fie stabilita procentual ( daca este singurul copil aflat in intretinere pensia poate fi stabilita pana la maxim 25 % din venitul net lunar realizat), urmand ca urma obtinerii hotararii, venitul tatalui sa-i fie proprit lunar, iar dvs. sa puteti incasa luna de luna pensia de intretinere stabilita in favoarea minorului.
Ca sa recuperati banii pe ultimii 3 ani, mergeti la executor, la politie pierdeti vremea, plangerea o introduceti tardiv.
Cereti in instanta marirea pensiei, cererea motivata se depune la judecatoria pe raza careia va aflati domiciliul si se timbreaza cu 20 de lei.

Alte discuții în legătură

Actiune in instanta pentru plata pensiei ioanpas ioanpas Buna ziua as dori sa deschid actiune in insatata pe cale civila pt neplata pensiei de intretinere minori ...intrebarea este imi trebuie avocat ? sau cum ar ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare ggiulia1 ggiulia1 Buna ziua, As avea si eu o nelamurire:O.In urma deciziei de la judecatorie trebuia sa primesc pensia alimentara de la tatal copilului. Au trecut 4 luni si nu ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara popescu  maria popescu maria Ma numesc Popescu Maria sunt divortata de 7 ani am doi copii minori in intretinere ,in urma divortului instanta a hotarat ca pensie alimentara sa primesc 65 ... (vezi toată discuția)