avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reprezentare in fata instantei de apel/recurs ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Reprezentare in fata instantei de apel/recurs absolvent studii juridice

Buna ziua, doresc sa stiu daca un absolvent de studii juridice se poate reprezenta singur in instantele de apel si de recurs. Sau daca se poate sa ma indrumati unde anume in legislatie sa caut acest raspuns cu privire la reprezentare.
Multumesc
In apel, nu este obligatorie reprezentarea prin avocat.
In recurs este obligatorie. Nu este suficient ca reprezentantul sa fie absolvent de drept.
Codul de procedura civila reglementeaza acest lucru.
Sigur nu te poti reprezenta singur, pentru ca a te reprezenta inseamna sa nu fii prezent si altcineva sa se prezinte in locul tau.

Te poti prezenta personal in instanta si iti poti face apararile, plus depune concluzii atat orale cat si scrise.
din moment ce recursul poate fi promovat doar de avocat sau consilier juridic ,Utilizatorul, chiar cu studii juridice fiind nu ae nici una dintre aceste calitati. El poate fi consilier juridic al societatii unde are aceasta functie nu si al lui personal. Consider ca daca exista aceasta posibilitate legiuitorul ar fi spus "persoane licentiate in studii juridice" si avocat sau consilier. Eu asa inteleg cel putin.
Vad ca parerile sunt impartite. Va rog frumos daca se poate sa ma lamuriti, deoarece vreau sa stiu daca mai are rost sa pregatesc cererea de apel la o contestatie ce mi-a fost respinsa. Indeea este ca pri reusesc sa ma reprezint singur, ori nu mai intreprind nimic.


CristinaPaisa a scris:
In apel, nu este obligatorie reprezentarea prin avocat.
In recurs este obligatorie. Nu este suficient ca reprezentantul sa fie absolvent de drept.
Codul de procedura civila reglementeaza acest lucru.

puteti sa detaliati pentru a putea citi in cod sa ma lamuresc? multumesc


Am pus mana pe cartea de procedura civila, am citit art. 83, am citit si art. 13 alin 2 la care face trimitere art. 83, si tot nu sunt lamurit. Eu inteleg de aici ca ma pot prezenta personal pentru aparari. Va rog sa ma lamuriti. Am dreptate, doamna avocat Gerbega?

Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
exact. art. 83. Pentru apel nu este nevoie de avocat. Numai pentru recurs. Este clar art. 83: in faza fond si apel te poate reprezenta un mandatar fara studii de drept dar care nu poate pune concluzii sau cu studii de drept ca sa poata pune si concluzii. Iar la recurs obligatoriu avocat sau consilier. In cazul Dvs este clar. daca e vorba de apel va puteti apara singur.
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
luissiana, utilizator

Alte discuții în legătură

Reprezentare in instanta gigelas gigelas Buna ziua, O persoana care nu are studii juridice,poate reprezenta o alta persoana in cazul unui proces avand obiect Fond Funciar ? Care este legislatia ... (vezi toată discuția)
Ma mai pot reprezenta singur in instanta? Marius0123 Marius0123 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu o problema. Am castigat un proces ( cererea era pentru recuperare onorariu avocat de la un proces anterior pe cale ... (vezi toată discuția)
Intampinare in recurs formulata de intimat fara avocat sau mandatar cu studii juridice LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Ce se intampla daca in cadrul unui recurs intimatul a formulat intampinarea personal, fara avocat sau mandatar ruda de gradul 1 sau 2 cu studii ... (vezi toată discuția)