avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reprezentare in fata instantei de apel/recurs ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Reprezentare in fata instantei de apel/recurs absolvent studii juridice

Buna ziua, doresc sa stiu daca un absolvent de studii juridice se poate reprezenta singur in instantele de apel si de recurs. Sau daca se poate sa ma indrumati unde anume in legislatie sa caut acest raspuns cu privire la reprezentare.
Multumesc
Va multumesc pentru precizari! Asadar bine ca este apel si nu recurs.
Pot sa va rog sa imi "traduceti" ca sa zic asa si in cazul recursului, pana unde pot merge ca si absolvent de studii juridice in reprezentarea unei rude in proces?
CristescuD a scris:
Am pus mana pe cartea de procedura civila, am citit art. 83, am citit si art. 13 alin 2 la care face trimitere art. 83, si tot nu sunt lamurit. Eu inteleg de aici ca ma pot prezenta personal pentru aparari.

Aveți dreptate, domnule Cristescu. Puteți să declarați orice cale de atac doriți, să vă prezentați în instanță și să puneți concluzii în privința oricăror chestiuni litigioase.

În privința recursului, prevederile legale sunt foarte clare.Ca regulă, în recurs cererile și concluziile părților nu pot fi formulate și susținute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic. Prin excepție de la această regulă, partea care este licențiată în drept nu are această obligație.
Reprezentarea conventionala a persoanelor fizice Art. 83
(...)
(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

Dreptul la aparare Art. 13
(1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii. In recurs, cererile si concluziile partilor nu pot fi formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept.

Îi rog pe cei care susțin contrariul în privința recursului să prezinte argumente și prevederi legale în susținere.
in reprezentarea unei persoane fizice aveti posibilitatile:
1)- sa o reprezentati in fond si apel dar fara sa puneti concluzii
2)-sa o reprezentati in fond si apel si sa puneti si concluzii daca ruda despre care faceti vorbire va este sot sau ruda pana la gr. II
3)- nu puteti DELOC in recurs.
precizez ca la punctul 3 este ceea ce am interpretat eu personal deoarece se cer doua calitati clare avocat-consilier iar Dvs nu aveti nici una.
luissiana a scris:
3)- nu puteti DELOC in recurs.
precizez ca la punctul 3 este ceea ce am interpretat eu personal deoarece se cer doua calitati clare avocat-consilier iar Dvs nu aveti nici una.

Interpretarea dvs. este eronată. Vă rog să citiți cu atenție prevederile legale în discuție și mesajul meu.

Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri si in special doamnelor Gerberga si Gabriela Pintea, si sper ca discutia mea nu a starnit emotii negative, in final toata lumea care nu intelegea clar anumite prevederi legale a avut de invatat, si in special eu! Sunt multumit cu atat mai mult cu cat aceste prevederi legale imi dau dreptul de a a ma apara singur si in celelalte faze procesuale.
O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare in instanta gigelas gigelas Buna ziua, O persoana care nu are studii juridice,poate reprezenta o alta persoana in cazul unui proces avand obiect Fond Funciar ? Care este legislatia ... (vezi toată discuția)
Ma mai pot reprezenta singur in instanta? Marius0123 Marius0123 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu o problema. Am castigat un proces ( cererea era pentru recuperare onorariu avocat de la un proces anterior pe cale ... (vezi toată discuția)
Intampinare in recurs formulata de intimat fara avocat sau mandatar cu studii juridice LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Ce se intampla daca in cadrul unui recurs intimatul a formulat intampinarea personal, fara avocat sau mandatar ruda de gradul 1 sau 2 cu studii ... (vezi toată discuția)