avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza vanzatorului

Buna ziua. Am cumparat pamant, l-am achitat integral in prezenta notarului dar actele nu s-au putut perfecta pentru ca vanzatorul nu a facut cadastru si intabulare. Acum eu nu am nici pamantul si nici banii inapoi nu mi s-au dat. Ce pot face? Vreau sa ii dau in judecata dar nu stiu in temeiul carei legi pot face asta. Va rog sa ma sfatuiti si ajutati. MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: silvia77 , utilizator 10:43, 11 Septembrie 2014

Exista un antecontact de vanzare-cumparare ?
Buna ziua,
Daca exista antecontract (daca banii s-au dat in prezenta notarului, presupun ca s-a incheiat un act in acest sens) veti invova prevederile din Codul civil privind clauzele antecontractului art. 1279 C.Civ.
Daca nu exista antecontract sau chitanta privind darea sumei ........... discutati cu un avocat.
Da am contract si banii s-au dat in prezenta notarului sub semnatura.
Multumesc de raspunsuri
Instanta de judecata va pronunta o hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.

Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

(trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru transmiterea dreptului de proprietate).

Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.


Succes.


Daca banii s-au dat la notar, este clar ca a fost facut un antecontract cu drepturi si indatoriri clare. Notarul nu face un contract definitiv fara actul de cadastru.
Aveti doua posibilitati de rezolvare:
1- incercati o rezolvare amiabila cu ajutorul unui mediator
2- angajati un avocat si deschideti actiune in instanta (la mediator puteti fi insotit de avocatul angajat).

Alte discuții în legătură

Vanzare teren pesticid pesticid Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare. Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) ... (vezi toată discuția)
Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)
Antecontract cu procura inclusa domdiem domdiem am cumparat prin antecontract cu plata integrala si cu procura pentru cadastru si vanzare inclusa , in 2008 , un teren arabil extravilan in jud. Ialomita , ... (vezi toată discuția)