avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren

Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare.
Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) fara cadastru si intabulare, avand in vedere ca d-na avocat avvalentina spune ca in conditiile inserarii clauzei de razgandire pt. cumparator nu exista nici un risc.
In cazul in care eu vand, imi primesc banii (cu un precontract de vanzare-cumparare) nu tot in sarcina mea cade efectuarea cadastrului si a intabularii ? Ce riscuri pot intampina deoarece mi se pare prea frumos ca sa fie adevarat.
As dori mult un raspuns si din partea d-nei avocat mai sus mentionata.
Va multumesc din suflet celor care ma vor lamuri!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 12:22, 14 Martie 2013
In primul rand nu se poate vinde fara intabulare!
Contractul de vanzare este una si se transmite dreptul de proprietate, antecontractul este o obligatie de a face si nu se transmite un drept de proprietate!
Riscuri exista oricand ....clauza aceea de razgandire obliga promitentul vanzator sa nu se razgandeasca cu privire la obligatia lui de a vinde la imobilul promitentului cumparator la finalizarea cadastrului si a intabularii. El totusi poate sa o faca suportand consecintele ce decurg din clauzele contractului si de a fi actionat in instanta de promitentul cumparator daca promitentul vanzator nu incheie in forma autentica contractul cu primul.
Normal ca in sarcina proprietarului cad efectarea cadastrului si a intabularii, deci a promitentului vanzator, caci asa cum am spus mai sus antecontractul sau promisiunea este o obligatia de a face si nu transmiterea dreptului de proprietate.
Se poate incheia un antecontract fara cadastru si intabulare insa promitentul cumparator isi asuma un anume risc, indiferent de acea clauza de razgandire, caci antecontractul nu este notat nicaieri, nefiind Carte funciara, el nu este opozabil tertilor si nu va greva cu o sarcina imobilul.
Este posibil ca in antecontract sa primiti si intregul pret pe teren insa in conditiile in care nu exista CF in care sa se noteze antecontractul nu cred ca gasiti un cumparator atat de imprudent.....
Cumparatorul exista, eu nu ma razgandesc cu siguranta. Problemele care ma framanta sunt urmatoarele: fiind o firma, a spus ca il intereseaza pe el cadastrul (probabil cumpara mai mult teren si dupa aceea face cadastrul si intabularea cu un cadastrist cunoscut firmei) dar daca sunt obligata sa-l platesc eu. Ma gadesc sa nu am ceva termene in precontract si fiu nevoita sa platesc mai mult decat am luat. Normal ca tot eu raman proprietar pana la perfectarea actelor si cu siguranta nu o sa iasa in pierdere firma (este vorba de firma unde il am in arenda, destul de departe de Bucuresti).Ei sunt blindati cu juristi....Am rugat sa-mi trimita pe e-mail un draft de antecontract pe care il folosesc ei.....pot sa fac acest lucru, nu?
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
pesticid, utilizator
Puteti, insa puteti apela la un birou notarial pentru perfectarea antecontractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare garsoniera fara cadastru cbutan cbutan Buna seara, Mine voi incheia un precontract pentru cumpararea unei garsoniere. Aceasta nu are cadastrul facut. Se poate face tranzactia ? Avansul pentru ... (vezi toată discuția)
Promisiune vanzare/cumparare. se poate face in conditiile date? amotida amotida Date: O persoana are o proprietate (casa si teren aferent) ce initial fusese cumparata cu un act de mana in urma cu foarte multi ani, recent s-a judecat in ... (vezi toată discuția)
Antecontract la achizitia unui apartament nou elenadumi elenadumi Buna ziua, Am platit avansul de 1500 euro si am semnat un act de rezervare pentru un apartament cu 3 camere in Popesti Leordeni. Constructorul e persoana ... (vezi toată discuția)