avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune vanzare/cumparare. Se poate face in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune vanzare/cumparare. Se poate face in conditiile date?

Date:
O persoana are o proprietate (casa si teren aferent) ce initial fusese cumparata cu un act de mana in urma cu foarte multi ani, recent s-a judecat in instanta pentru posibilitatea de a dobandi absolut legal proprietatea respectiva.
In momentul de fata exista hotarare judecatoreasca ce recunoaste proprietatea respectivului si tine loc de act de v/c.
Proprietatea respectiva nu are in acest moment documentatie cadastrala, certificat de sarcini ori certificat fiscal, evident nici intabulare.

Se poate sau exista vreo forma prin care persoana ce detine aceasta hotarare de care ziceam mai sus sa poata face, in aceasta faza (inainte deci de documentatiile respective) un act de promisiune legala de vanzare, a acelei case, altei persoane?
Cel mai recent răspuns: amotida , utilizator 17:56, 18 Iunie 2017
Sigur ca poate fi perfectat un antecontract de vanzare-cumparare.


Antecontractul de vanzare-cumparare reprezinta o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare.


Promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare are in vedere obligatia de a face , nu de a da, de a transmite dreptul de proprietate.


Promitentul -vanzator se obliga sa transfere proprietatea, in consideratia promitentului-cumparator, conform contactului perfectat.( conform adagiului latin "pacta sunt servanda").



Documentatia cadastrala si intabularea pot fi realizate ulterior antecontractului de vanzare-cumparare.


Poate fi stipulat in antecontract un termen in care s-ar realiza formalitatile sus mentionate.



Instanta de judecata pronunta o hotarare care tine loct de contract numai daca sunt intrunite cerintele imperative ale legii pentru a fi perfectat un contract de vanzare-cumparare.



Cadastrul, respectiv intabularea sunt obligatorii.


Dezirabil ar fi ca acestea sa fie realizate cand semnati antecontractul, pentru a nu exista situatii neclare.



Instanta de judecata poate pronunta o hotarare care tine loc de contract de vanzare-cumparare respectand termenul de 6 luni, care curge de la momentul cand contractul de vanzare-cumparare trebuia perfectat.



Mare atentie sa nu remiteti un avans considerabil.



Poate opera o clauza de razgandire, ce poate presupune restituirea dublului avansului dat, in caz ca nu este perfectat contractul de vanzare-cumparare.



Succes.

Buna ziua,
Va sfatuiesc sa va interesati la un NOTAR!
Incheiati acest antecontract LA NOTAR!
Se poate dar nu e indicat!
Ultima modificare: Duminică, 18 Iunie 2017
ContSters429609, utilizator
Multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare cumparare krinaserban krinaserban am facut un antecontract de vanzare a unui teren pe care nu vreau sa l mai vand,daca ma da in judecata ma poate forta sa semnez vanzarea ? i am trimis banii ... (vezi toată discuția)
Plată avans casă cu chitanță de mână și cu martori: se poate răzgândi moștenitorul după ce dezbate succesiunea? GAB2 GAB2 Buna dimineața,anul acesta am cumpărat o casa de la un moștenitor,insa pentru ca nu există succesiune in urma defunctului am fost nevoiți sa ii dam o ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil Mirian Mirian Buna ziua ,in cazul vanzarii unui imobil fara cadastru ,se poate ca acesta sa fie facut de catre viitorii proprietari dupa semnarea unui antecontract de ... (vezi toată discuția)