In februarie 2010 am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu achitare integrala ce avea drept obiect un teren. S-a stabilit un termen de 3 luni pentru finalizarea contractului de vanzare-cumparare. Pentru ca promitentul vanzator a refuzat sa se prezinte la notariat pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare, in iunie 2010, am solicitat notarea antecontractului in cartea funciara a imobilului. In iulie 2011 l-am notificat pe promitentul vanzator (prin executor judecatoresc) sa se prezinte la biroul notarial unde s-a semnat antecontractul in vederea semnarii contractului de vanzare-cumparare. Intrucat acesta nu s-a prezentat la data comunicata in notificare, am solicitat si obtinut de la biroul notarial o incheiere de certificare de fapte.
Una din clauzele antecontractului facea referire la posibilitatea mea, in calitate de promitent cumparator, de a ma adresa instantei pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, cu referire la Art. 1066 si urmatorul din Codul Civil, in vigoare la acea data.
Intentionez sa ma adresez justitiei pentru obtinerea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. Cum pot sa imi intemeiez in drept actiunea? Pe prevederile Codului Civil si ale legii 247/2005 in vigoare la data semnarii antecontractului ori pe noul Cod Civil? Ce articole? Ar fi indicat sa formulez doua capete de cerere: unul prin care sa solicit pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare si unul prin care sa solicit instantei sa dispuna inscrierea hotararii ce se va pronunta in cartea funciara?
Opinia mea este sa fie obtinuta mai intai doar hotararea care sa tina loc de act de vanzare cumparare... In privinta intabularii acesteia in cartea funciara nu cred ca trebuie facut un capat de cerere deoarece se poate intabula fara probleme dupa ce hotararea ramane definitiva si irevocabila... O astfel de opinie o intemeiez pe practica mea de avocat
Multumesc pentru raspuns.
Asa ma gandeam si eu, desi opinia mea nu e una calificata, se intemeiaza mai curand pe lucruri aflate "din auzite", din "citite" sau pe o experienta generala, ce nu are legatura cu situatia prezenta. Ma gandeam cumva ca, daca formulez doua capete de cerere, va trebui sa platesc doua taxe de timbru, in situatia in care imobilul are deja carte funciara, deci inscrierea o voi putea face simplu, in conditiile in care as avea titlu.
Ramane insa intrebarea: actiunea mea o intemeiez pe vechiul Cod Civil, in vigoare la data semnarii antecontractului, ori pe noul Cod Civil (ce articole???). Legea 247/2005 mai e in vigoare ori a fost abrogata?
Revin cu o precizare suplimentara. Urmaresc sa obtin licenta in Drept (sunt inca in perioada de studentie) si acesta e motivul pentru care as dori sa rezolv singura (evident cu ajutorul pe care sper sa-l obtin aici :) ) o problema in care sunt parte.
Multumesc pentru opinie.
Nu cred insa ca va fi necesara o expertiza judiciara. Imobilul are deja cadastru, nu exista probleme legate de amplasament. . Mai mult, ma indoiesc ca promitentul vanzator ar putea ridica obiectiuni cu privire la pretul incasat integral, in avans, la data semnarii antecontractului; acesta a fost aproape prea mare pentru situatia pietii imobiliare, atat la data semnarii antecontractului, cat mai ales in prezent.
Dealtfel, nu am intampinat un refuz categoric ci, mai curand, o amanare perpetua...