avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Definitivare antecontract vanzare-cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Definitivare antecontract vanzare-cumparare teren

Asa cum reiese din antecontractul de mai jos, vanzatorul (Tache Gheorghe) era obligat sa efectueze documentatia cadastrala pe cheltuiala beneficiarei (SC Martineli Com Prod). Intrucat acest lucru nu s-a indeplinit, SC Martineli Com Prod vrea sa solicite instantei autentificarea actului.
Va rog sa-mi spuneti care sunt caile posibile pentru a definitiva acest antecontract si costurile aferente lui. Mentionez ca am mai multe astfel de antecontracte. Va multumesc.


ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE

Intre:
- Tache Gheorghe, domiciliat in comuna Bucsani, judetul Dambovita, in calitate de promitent vanzator si
- SC Martineli Com Prod SRL, cu sediul in municipiul Targoviste, str Horia, nr 10, judetul Dambovita, avand numar de ordine in Registrul Comertului J15/1103/1994 si Cod Unic de Inregistrare 6162737, reprezentata prin asociat si administrator Negoescu Luiza, domiciliata in municipiul Targoviste, Calea Bucuresti, bl N1B, ap 10, judetul Dambovita, in calitate de beneficiara a promisiunii de vanzare, a intervenit urmatorul antecontract de vanzare – cumparare, in urmatoarele conditii:
Eu, Tache Gheorghe, declar ca promit sa vand SC Martineli Com Prod SRL, prin reprezentanta sa, terenul arabil in suprafata de 2 500 (douamiicincisute) m.p., proprietatea mea, situat in extravilanul comunei Bucsani, satul Bucsani, judetul Dambovita, punct "Borozesti", teren pentru care urmeaza sa mi se elibereze Titlu de Proprietate in baza Deciziei Civile Irevocabile nr 358/27.03.2007, pronuntata de Tribunalul Dambovita, in dosar nr 357/120/2007.
Vanzarea se va face de indata ce se va obtine documentatia necesara, dar nu mai tarziu de data de 04 iunie 2009.
Pretul vanzarii va fi de 1.500 (unamiecincisute) lei, pe care eu, promitentul vanzator, declar ca l-am primit in intregime de la beneficiara astazi, data autentificarii actului. Beneficiara promisiunii de vanzare poate folosi terenul dupa ridicarea recoltei din acest an.
Subscrisa SC Martineli Com Prod SRL, prin reprezentanta mea, declar ca promit sa cumpar de la domnul Tache Gheorghe, terenul descris mai sus, cu pretul si in conditiile specificate cu care ma declar de acord, suportand si cheltuielile pentru prefectarea actului. Inteleg sa inchei prezentul act in aceste conditii si pe riscul meu, in lipsa cartii funciare a imobilului, ceea ce nu exonereaza pe promitentul vanzator de raspunderea pentru evictiune, totala sau partiala, prevazuta de art 1337 din Codul Civil.
Cheltuielile pentru perfectarea actului de vanzare cumparare, cele pentru obtinerea documentatiei necesare vanzarii, precum si cele cu impozitul pe transferul proprietatii, vor fi in sarcina cumparatoarei. Promitentul vanzator se obliga sa efectueze documentatia cadastrala pe cheltuiala beneficiarei.
Obligatiile asumate de semnatarii prezentului act trec la erezii acestora.
In cazul in care vreuna dintre parti nu se va prezenta la notariatul public pentru autentificarea contractului de vanzare – cumparare, cealalta parte poate solicita instantei de judecata sa pronunte o hotarare judecatoreasca in baza art 1077 Cod Civil, care sa tine loc de act autentic de instrainare, iar cheltuielile vor fi suportate de partea care nu s-a prezentat pentru autentificarea actului.
Daca promitentul vanzator nu va mai fi de acord cu autentificiarea actului si nici nu se va putea obtine o hotarare judecatoreasca , care sa tine loc de act autentic de instrainare, atunci va restitui dublul sumei primite astazi, iar daca dimpotriva, benficiara nu va mai fi de acord cu autentificarea actului va pierde suma platita astazi.
Ni s-au adus la cunostinta dispozitiile art 1303 Cod Civil, referitoare la seriozitatea pretului, ale Legii nr 241/2005, privind combaterea evaziunii fiscale si ale Legii nr 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarii spalarii banilor.
Noi partile ne obligam sa inscriem prezentul act in Cartea Funciara, in conditiile Legii nr 7/1996.
Tehnoredactat si autentificat la sediul Biroului Notarilor Publici Asociati Coman Mihai si Troneci Marius Eugen din Moreni, azi, data autentificarii actului, in trei exemplare originale din care doua exemplare s-au inmanat partilor.

Promitent Vanzator, Beneficiara,
Tache Gheorghe SC Martineli Com Prod SRL



INCHEIERE DE AUTENTIFICARE nr 1653
Anul 2007, luna IUNIE, ziua 06
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 10:57, 16 Februarie 2010
solicitati instantei de judecata sa pronunte o hotarire care sa tina loc de act autentic.
Asa este, urmeaza sa va adresati instantei cu o actiune in care sa solicitati pronuntarea ubei hotarari care sa tina loc de act autentic de vz-cump., dar trebuie sa indepliniti unele conditii: una dintre ele ar fi sa fi intrat in posesia terenului de la data incheierii precontract, si sa va fi comportat de atunci ca proprietar.Costurile unei astfel de actiiuni ar fi :onorariul avocatului, taxa timbru (la valoarea imobilului, care este mica, in cazul dvs), timbru judiciar.
Eu consider ca in momentul in care i am dat banii si am stabilit sa faca pe cheltuiala mea cadastrul, sunt proprietar. Deoarece ei nu si au respectat sarcinile, ma vad nevoita sa finalizez pe orice cale actele.
D-na avocat, mi ati putea spune care este onorariul avocatului (aproximativ)?
Pe criza asta banii sunt din ce in ce mai putini!
Antecontractul ramane valabil pana la darea in judecata?
Multumesc mult de tot!
:)
antecontractul ramane perfect valabil, in baza lui dvs veti promova actiunea prin care il obligati pe promitetntul vanzator sa isi respecte hotararea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract si contract de vanzare-cumparare sannek sannek Buna ziua. Va cer si eu ajutorul in urmatoarea problema, sper sa ma pot face inteles si sper ca am postat in sectiunea corespunzatoare de pe forum: In ... (vezi toată discuția)
Intabulare corecta gabrielsolon gabrielsolon ANTECONTRACT Noi D.M si G . P.in calitate de promitenti vanzatori ne obligam sa vindem catre D . I. ca bun comun conform art 30 din codul familiei cu sotia G. ... (vezi toată discuția)
Prescriptia promisiunii bilaterale de vanzare cumparare Zermat Zermat Buna ziua, în anul 2013 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare la notar pentru un teren care am platit întreaga sumă convenită si am ... (vezi toată discuția)