avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarâre care sã þinã loc de act autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarâre care sã þinã loc de act autentic

Am următoarea speţă : prin antecontract (promisiune bilaterală de vânzare) A se obligă să-i vână lui B un teren pentru suma de x lei care au fost plătiţi în totalitate la data încheierii antecontractului - prin vara anului 2011, deci înaintea intrării în vigoare a noului cod civil. Promitentul cumpărător doreşte să promoveze acţiune prin care solicită instanţei să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic. Promitentul vânzător nu are titlu de proprietate pentru terenul care face obiectul antecontractului. Acţiunea se va judeca după dispoziţiile vechiului cod civil-când s-a încheiat antecontractul şi s-a născut obligaţia de a vinde sau noul cod civil? Se poate introduce o astfel de acţiune dacă promitentul vânyător nu are titlu de proprietate, doar certificat pentru atestarea faptului că este cunoscut de proprietar, eliberat de primărie? Nu era mai bine ca mai întâi să facă promitentul vânzător acţiune în constatare (cu UAT) şi după ce obţine o sentinţă civilă în acţiunea în constatare să promoveze cumpărătorul acţiunea privind hotărârea care să ţină loc de act autentic? Vă rog să vă exprimaţi opiniile , le aştept cu nerăbdare. Sper să fi fost destul de concis în prezentarea speţei.
Cel mai recent răspuns: ssm1979 , utilizator 08:25, 8 Decembrie 2011
se va judeca dupa vechil cod in ce priveste promisiunea de vanzare.
sanse minime in civil ....este mai curand un caz de inselaciune, daca cumparatorul nu cunostea ca vanzatorul nu are titlu de propr.instanta poate suplini acordul vanzatorului doar daca acest era proprietar.altfel puteti doar cere anularea actului
Pentru acest motiv m-am gindit ca mai intai promitentul vinzator sa faca actiune in constatare pentru teren iar apoi sa trecem la partea cu antecontractul, respectiv incheiarea unui contract de vinzare-cumpararea sau hotarire care sa tina loc de act autentic. Argumente pro actiune in constatare sunt : UAT nu are nimic impotriva, a eliberat certificatul de atestare ca proprietar, terenul nu a afacut obiectul colectivizarii In ce priveste legea care se aplica - vechiul cod civil cred ca se combina si cu art 5 alin 2 Titlul X din Legea nr. 247/2005 in vigoare la data incheierii antecontractului - care in prezent e abrogat de noul cod civil. Daca gresesc va rog sa ma corectati, nu ma supar, din contra vreau sa invat.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
ssm1979, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Apartament cumpărat prin chitanta de mana Tonirafa Tonirafa Bună ziua, Am cumpărat în anul 2019 un apartament, fiind mic si fara experienta în acea perioada, am încheiat cumpărarea doar cu o simpla chitanta de ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare anitsirc73 anitsirc73 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Intre persoanele fizice A si B s-a incheiat la data de 15.01.2008 un antecontract de v-c pentru un teren ... (vezi toată discuția)