avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament cumpărat prin chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament cumpărat prin chitanta de mana

Bună ziua,
Am cumpărat în anul 2019 un apartament, fiind mic si fara experienta în acea perioada, am încheiat cumpărarea doar cu o simpla chitanta de mana însoțită de 2 martori, eu neștiind ca proprietarul era în imposibilitatea de a încheia un contract de vânzare cumpărare la notar din cauza datoriilor pe care le deținea. În cartea funciara, este trecuta o doamna, în prezent decedata, care îl deținea înaintea vânzătorului.
Cum aș putea să îmi trec domiciliul în buletin, pe adresa unde ma aflu doar ca simplu posesor al imobilului, neavand un titlu de proprietate? Este posibila acțiunea în instanta de acum, pentru obținerea unui titlu de proprietate al imobilului?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 18:47, 13 Decembrie 2023
Buna ziua,
Aflati cine este proprietar, in prezent, daca este realizata succesiunea dupa doamna decedata.

Incercati sa perfectati contractul de vanzare-cumparare in fata notarului public.

Atât din reglementările vechiului Cod civil (1864) care privesc promisiunile bilaterale de vânzare-cumpărare (antecontractele de vânzare-cumpărare), cât și din reglementările noului Cod civil , rezultă că, pentru admisibilitatea unei acțiuni pentru pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de act authentic de vânzare-cumpărare, trebuie să fie îndeplinite anumite condiții, astfel:

să existe un antecontract valabil încheiat cu respectarea dispozițiilor legale;
antecontractul să fie dovedit potrivit dreptului comun;
una din părți să refuze autentificarea actului;
reclamantul să-și fi îndeplinit obligațiile asumate prin antecontract;
promitentul vânzător să fie proprietarul bunului imobil, iar promitentul-cumpărător să nu fie incapabil a dobândi acel bun la data pronunțării sentinței. Astfel, în ipoteza refuzului promitentului-vânzător de a încheia contractul în formă autentică, promitentul-cumpărător poate cere instanței să pronunțe o hotărâre care să țină loc de act autentic de vânzare-cumpărare.


Trebuie analizata acea chitanta de mana, pentru a putea observa daca sunt intrunite cerintele legii pentru a fi calificata drept antecontract de vanzare-cumparare.

Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2023
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale? madalina15 madalina15 Buna seara! Am incheiat un antecontract cu privire la un imobil achitand pretul in momentul semnarii antecontractului. La data cand trebuia sa ne prezentam ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare MMariaS MMariaS Este valabila o promisiune de vanzare imobiliara sub semnatura privata si in prezenta unui avocat ?Sunt intr-un proces de revendicare teren ,apelul l-am ... (vezi toată discuția)