Bună ziua,
Am cumpărat în anul 2019 un apartament, fiind mic si fara experienta în acea perioada, am încheiat cumpărarea doar cu o simpla chitanta de mana însoțită de 2 martori, eu neștiind ca proprietarul era în imposibilitatea de a încheia un contract de vânzare cumpărare la notar din cauza datoriilor pe care le deținea. În cartea funciara, este trecuta o doamna, în prezent decedata, care îl deținea înaintea vânzătorului.
Cum aș putea să îmi trec domiciliul în buletin, pe adresa unde ma aflu doar ca simplu posesor al imobilului, neavand un titlu de proprietate? Este posibila acțiunea în instanta de acum, pentru obținerea unui titlu de proprietate al imobilului?
Buna ziua,
Aflati cine este proprietar, in prezent, daca este realizata succesiunea dupa doamna decedata.
Incercati sa perfectati contractul de vanzare-cumparare in fata notarului public.
Atât din reglementările vechiului Cod civil (1864) care privesc promisiunile bilaterale de vânzare-cumpărare (antecontractele de vânzare-cumpărare), cât și din reglementările noului Cod civil , rezultă că, pentru admisibilitatea unei acțiuni pentru pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de act authentic de vânzare-cumpărare, trebuie să fie îndeplinite anumite condiții, astfel:
să existe un antecontract valabil încheiat cu respectarea dispozițiilor legale;
antecontractul să fie dovedit potrivit dreptului comun;
una din părți să refuze autentificarea actului;
reclamantul să-și fi îndeplinit obligațiile asumate prin antecontract; promitentul vânzător să fie proprietarul bunului imobil, iar promitentul-cumpărător să nu fie incapabil a dobândi acel bun la data pronunțării sentinței. Astfel, în ipoteza refuzului promitentului-vânzător de a încheia contractul în formă autentică, promitentul-cumpărător poate cere instanței să pronunțe o hotărâre care să țină loc de act autentic de vânzare-cumpărare.
Trebuie analizata acea chitanta de mana, pentru a putea observa daca sunt intrunite cerintele legii pentru a fi calificata drept antecontract de vanzare-cumparare.