avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas dupa ambii parinti
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas dupa ambii parinti

Buna ziua. eu si sora mea de 6 ani am ramas orfane de ambii parinti,iar eu i-am devenit tutore. ea primea pensie de 350 lei dupa mama,iar acum dupa ce tata a decedat am facut cerere sa primeasca si dupa tata,ca asa e legea..iar acum mai primeste doar 250 lei o pensie si 220 cealalta. As vrea sa stiu de ce asa putin,macar sa o fi lasat pe prima in pace.Mentionez ca mai avem un frate vitreg si el primeste 350 lei dupa tata, iar sotia la fel.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:08, 19 Iulie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 90
Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.

2. - Asadar se insumeaza cele doua pensii de urmas si se stabileste o singura pensie.
- Daca aceasta suma este mai mica de 350 lei se completeaza de la buget cu diferenta pana a 350 lei (indemnziatia sociala minima).
- Daca aceasta suma este mai mare de 350 lei se plateste suma rezultata.

3. - In cazul aratat de dvs. prima pensie de urmas era sub 350 lei si diferenta era completata de la buget.
- Cumuland cele doua pensii (470 lei) acum ea devine mai mare de 350 lei si deci se acorda suma rezultata.



Si atunci nu mai are rost sa merg la casa de pensii sa le spun sa recalculeze? Asta e totalul..nu stiam ca asa se procedeaza,va multumesc.
Puteti merge la Casa de Pensii sa va convingeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie de urmas - salariu Alin-Ionut Alin-Ionut Sunt orfan de ambii parinti si totodata student, de aici rezulta o pensie de urmas de 550 lei. Pot cumula pensia cu un salariu daca m-as angaja? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Pensie urmasi fara parinti emil_p emil_p Urmatoarea situatie: 2 copii unul minor, unul major (student). Parinti decedati: mama 2013 (42 ani), tatal 2017(47 ani). Pensie de la mama pana luna trecuta ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie de urmas? vali_18 vali_18 Am pensie C.A.P. de 350 lei. Sotul a decedat de curand. Nu sunt recasatorita. Sotul avea pensie de stat de 350 lei. Pot beneficia de pensie de urmas? Ce suma ... (vezi toată discuția)