avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Copierea unor e-mail-uri e infractiune?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Copierea unor e-mail-uri e infractiune?

Buna ziua,

am si eu o intrebare.
Sunt intr-un litigiu cu firma la care am lucrat (ptr ore si suplimentare si concediu de odihna). pontajul e facut doar pe 8 ore, dar am alte modalitati sa dovedesc ca am fost la munca dupa orele de program.
Printre aceste modalitati am si e-mail-urile primite/trimise din contul meu. Mail-uri care le-am printat sa dovedesc ca am fost la munca si care se refera strict la munca.
Conducerea m-a amenintat ca daca le folosesc in instanta ma dau in judecata in penal ca am sustras documente care apartin firmei.
Se poate face acest lucru.
Exista vreun text de lege care sa prevada acest lucru?
Ei vor reseta calculatorul meu si dovezile ca am fost la munca vor disparea.
Eu asta am vrut sa previn si sa pot dovedi ca am fost la munca si dupa orele de program, noaptea, in sarbatori legale sau simbata si duminica.
Cel mai recent răspuns: a&a , utilizator 09:19, 18 Iulie 2014
Nu au de ce sa actioneze in penal pentru asa ceva,email-urile respective pot constitui mijloace de proba intr-un eventual litigiu.

II puteti spune angajatorului ca si amentintarea este o infractiune.
dar daca societatea are un jurist bun...poate sa invoce secretul de serviciu , si apoi n-o sa fie prea roz situatia .

Obligaţii, răspunderi şi sancţiuni

Art. 36
(1) Persoanele fizice cărora le-au fost încredinţate informaţii clasificate sunt obligate să asigure protecţia acestora, potrivit legii, şi să respecte prevederile programelor de prevenire a scurgerii de informaţii clasificate.
(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) se menţin şi după încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau profesionale, pe întreaga perioadă a menţinerii clasificării informației.
(3) Persoana care urmează sa desfăşoare o activitate sau să fie încadrată într-un loc de muncă ce presupune accesul la informaţii clasificate va prezenta conducătorului unităţii un angajament scris de păstrare a secretului.

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
ContSters324606, utilizator
Chiar daca ar invoca, acest lucru , prioritate are instanta de judecata . Judecatorul are indatorirea sa staruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greseala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si prin aplicarea corecta a legii, in scopul pronuntarii unei hotarari temeinice si legale. In acest scop, cu privire la situatia de fapt si motivarea in drept pe care partile le invoca, judecatorul este in drept sa le ceara sa prezinte explicatii, oral sau in scris, sa puna in dezbaterea acestora orice imprejurari de fapt sau de drept, chiar daca nu sunt mentionate in cerere sau in intampinare, sa dispuna administrarea probelor pe care le considera necesare, precum si alte masuri prevazute de lege, chiar daca partile se impotrivesc.
Nu suntem in prezenta unei infractiuni informatice, pentru ca acestea presupun accesul fara drept, pe cand in cazul de fata, accesul la sistemul informatic (posta electronica) a fost autorizat de detinatorul legal (firma este proprietara adresei de mail, dvs. angajatul o aveati doar in folosinta), in scopul indeplinirii sarcinilor de serviciu prevazute in fisa de post. Daca plangerea penala ar fi pentru infractiunea de sustragere sau distrugere de inscrisuri, ori infractiunea de violare a secretului corespondentei, nu sunt intrunite elementele constitutive cerute de lege, asa ca probabil cei care v-au amenintat, au urmarit ca sa va sperie si astfel sa nu va mai cereti drepturile in instanta.
In dovedirea abuzului facut de societatea angajatoare, urmati sfatul dlui.freelis.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tergiversare rezolvare plangere penala ContSters327384 ContSters327384 Buna seara ! In urma cu exact 6 luni am depus o plangere pentru frauda informatica la postul de politie ! Dupa o luna de zile , seful de post a transferat ... (vezi toată discuția)
Sustragere informatii din calculator selira selira situatia este cam aceasta. X vine cu laptopul personal la munca si il lasa pe Y sa lucreze pe respectivul laptop. Y copiaza mai multe din fisierele personale ... (vezi toată discuția)
Se implica diicot in cazuri mici de spart conturi de facebook? dumbi2 dumbi2 Recent am aflat parola cuiva de pe contul de Yahoo, prin care am putut sa-i resetez si parola de pe contul de Facebook. Nu am facut nimic grav cat timp am ... (vezi toată discuția)