avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitarea judecatoreasca in cazul unei pedepse de 4 ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitarea judecatoreasca in cazul unei pedepse de 4 ani cu executare- conditii si procedura

am suferit o condamnare definitiva in anul 1991 ,de 4 ani cu executare. As dori sa stiu daca acum pot avea cazierul curat sau trbuie sa mai fac o cerere sau ceva in sensul acesta.
Buna ziua,
Va trebui sa formulati o cerere de reabilitare la instanta care v-a condamnat prima oara (nu apelul sau recursul).
La cerere va trebui sa atasati o serie de acte conform art. 530 C.Pr.Pen. cu respectarea prevederilor art. 166 - 168 C.P.
In teorie la dvs. a intervenit reabilitarea de drept,dar in practica trebuie sa faceti o cerere de reabilitare la instanta care va condamnat iar cu hotararea va prezentati la politie sa va radieza cazierul.
~ Conținut șters la cerere ~
Art. 166 noul cod penal
Reabilitarea judecătorească
(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
.........................................
Art. 167
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
...........................................
Art. 168
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166;
b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

Art. 529 noul cod de procedura penala
Reabilitarea judecătorească
Competentă să se pronunţe asupra reabilitării judecătoreşti este fie instanţa care a judecat în primă instanţă cauza în care s-a pronunţat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instanţa corespunzătoare în a cărei circumscripţie domiciliază condamnatul sau în care a avut ultimul domiciliu, dacă la data introducerii cererii domiciliază în străinătate.

Art. 530
Cererea de reabilitare
(1) Cererea de reabilitare judecătorească se formulează de către condamnat, iar după moartea acestuia, de soţ sau de rudele apropiate. Soţul sau rudele apropiate pot continua procedura de reabilitare pornită anterior decesului.
(2) Reabilitarea judecătorească se dispune în cazurile şi condiţiile prevăzute la art. 166 şi 168 din codull penal.
(3) În cerere trebuie să se menţioneze:
a) adresa condamnatului, iar când cererea este făcută de altă persoană, adresa acesteia;
b) condamnarea pentru care se cere reabilitarea şi fapta pentru care a fost pronunţată acea condamnare;
c) localităţile unde condamnatul a locuit şi locurile de muncă din tot intervalul de timp de la executarea pedepsei şi până la introducerea cererii, iar în cazul când executarea pedepsei a fost prescrisă, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la introducerea cererii;
d) temeiurile cererii;
e) indicaţii utile pentru identificarea dosarului şi orice alte date pentru soluţionarea cererii.
(4) La cerere se anexează actele din care reiese că sunt îndeplinite condiţiile reabilitării.

Art. 534
Situaţiile privind despăgubirile civile
(1) Când condamnatul sau persoana care a făcut cererea de reabilitare dovedeşte că nu i-a fost cu putinţă să achite despăgubirile civile şi cheltuielile judiciare, instanţa, apreciind împrejurările, poate dispune reabilitarea sau poate să acorde un termen pentru achitarea în întregime sau în parte a sumei datorate.
(2) Termenul prevăzut la alin. (1) nu poate depăşi 6 luni.
(3) În caz de obligaţie solidară, instanţa fixează suma ce trebuie achitată, în vederea reabilitării, de condamnat sau de urmaşii săi.
(4) Drepturile acordate părţii civile prin hotărârea de condamnare nu se modifică prin hotărârea dată asupra reabilitării.

Formulati cerere prin care solicitati reabilitarea judecatoreasca a pedepsei aplicate.
Cererea se depune la :
1.-instanta de executare ( prima instanta) sau
2. instanta corespunzatoare in a carei raza teritoriala domiciliati sau
3.- instanta corespunzatoare de la ultimul domiciliu avut in tara, in situtia in care la data introducerii cererii domiciliati in strainatate.
Cererea trebuie sa contina mentiunile prevazute de art.530 din noul cod de procedura penala si va fi insotita de actele care atesta indeplinirea conditiilor reabilitarii conform disp.art 166 - 168 din noul cod penal.

@acum 300 - nici macar in teorie nu intervine reabilitarea de drept in cazul pedepselor cu executare care depasesc 2 ani, asa cum este in cazul de fata.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea, dupa noul cod penal valy69 valy69 buna ziua. Se poate invoca prevederile noului cod penal pentru a beneficia de reabilitare ? Concret in speta,condamnare cu inkisoare de 3 ani pentru ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier fara prezenta in instanta camburu camburu buna ziua o intrebare as vrea sa aflu daca se poate:Am avut o condamnare de 3 ani de inchisoare din care am savarsit 2ani an 1999-2001 incadrat in art.208-209 ... (vezi toată discuția)
Reabilitare noul cod penal lylyk2 lylyk2 Buna dimineata. Revin la dvs. cu o intrebare. In noul cod penal s au schimbat termenele de reabilitare pentru o condamnare cu executare? Am avut o ... (vezi toată discuția)