avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... conventie incheiata in procedura divortului cu copii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

conventie incheiata in procedura divortului cu copii minori, la notar

In acea conventie se prevede faptul ca autoritatea parinteasca se exercita in comun, minorul urmand sa locuiasca cu ambii parinti la domiciliul comun si sa contribuie la cheltuielile de crestere si educare, in natura, in mod egal fiecare si sa o sustina financiar pentru cheltuieli la imbracaminte, incaltaminte, vacante, sanatate...
Peste un timp tatal pleaca de la domiciliul stabilit in conventie, mutandu-se in alta parte.
1. Poate mama sa-l dea in judecata pe tata pentru a obtine pensie de intretinere pentru minor?
2. Tatal se poate prevala de dispozitiile conventiei si poate veni din cand in cand cu ceva alimente pt. minor, urmand ca o data la cateva luni sa-i cumpere ceva de imbracat, incaltat...?
2.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 16:08, 18 Iulie 2014
Buna ziua,
Mama va putea actiona tatal in instanta pentru stabilirea valorii pensiei alimentare.
Tatal va putea invoca in instanta ca in locul banilor acesta a contribuit cu alte bunuri necesare minorului contravaloarea lor (dovedita cu acte) reprezentand echivalentul sumei datorate.
Va multumesc pentru atentia acordata mesajului meu.
Intrebarea este pentru viitor, intrucat stabilirea pensiei de intretinere se face de catre instanta de la data depunerii actiunii. Solicitarea pensiei in instanta se face ulterior incheierii conventiei, la data la care tatal pleaca din domiciliul comun.
Situatia descrisa la intrebarea 2 poate fi valabila, deci tatal sa sustina in instanta ca va respecta in continuare prevederile conventiei (chiar daca el a plecat din dom. iar minorul a ramas cu mama) iar instanta astfel sa respinga actiunea mamei prin care solicita stabilirea pensiei?
Actiunea in instanta se intemeiaza pe prevederile art. 403 CC?
Buna ziua,
Pensia se solicita din momentul cand tatal nu s-a mai achitat de datorii.
Art 499 C.Civ. si 402 C.civ.
Daca demonstrati ca nu mai reusiti sa colaborati "in natura" la cresterea copilului puteti obtine plata in bani.
Dar poate reusiti sa puneti la punct impreuna cu tatal un plan parental care sa fie in interesul copilului si care sa includa contributia in natura:
-ce alimente are nevoie copilul in fiecare luna si in ce cantitate
- ce haine are nevoie copilul in fiecare luna
- ce cursuri are copilul si trebuie platite
(in principiu cam ce-ati spus dvs la punctul 2)

Pensia de intretinere este platita raportat la venitul net realizat, plafonul maximal stabilit de Codul civil in vigoare fiind de 25 % din acest venit.


In situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu presteaza nicio activitate remunerata , pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala si statul unde acesta locuieste in mod obisnuit.


Pensia de intretinere poate fi platita intr-un cuantum fix sau poate fi stabilita in cota procentuala
.

Obligatia legala de intretinere poate fi realizata si in natura, daca exista un acord intre soti, in acest sens, sau daca exista o dispozitie a instantei de judecata.

De asemenea, se poate remite o suma de bani globala, cu titlu de pensie de intretinere.




Competenta a transa procesul in fond este judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul copilul minor.
( taxa judiciara de timbru este de 20 lei).


Succes.

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere in natura???? voinea75 voinea75 Daca stie cineva sa-mi raspunda la intrebare, va multumesc anticipat. - Am obtinut custodia copilului, s-a fixat plata pensiei de intretinere de catre tata ... (vezi toată discuția)
Custodia comuna Sielena Sielena Imi raspunde cineva,custodia comuna cu domiciliul la mama, cine plateste pensia alimentara? (vezi toată discuția)
Incredintare crestere copil nenicu nenicu Am o situatie deosebita. Am o sora care are un copil sub un an. Este in divort cu sotul ei. Ea nu are serviciu si nici locuinta fiind in prezent gazduita la ... (vezi toată discuția)