Bună ziua!
Pe scurt:
V-aș ruga, vă rog frumos, să mă sfătuiți unde este cel mai bine să depun o plângere pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor împotriva unui controlor CFR și care sunt șansele de reușită.
Nu am cunoștințe juridice iar pe internet am văzut că scrie la parchet sau la poliție dar nu știu care dintre ele este mai indicată.
Se poate redacta dacă nu cunosc numele controlorului sau adresa sa de domiciliu?
De asemenea, trebuie să formulez pretenții, dacă da, care ar fi ele? Prejudiciul meu constă în biletul suplimentar percepută abuziv și în hărțuirea aferentă.
Dacă depun la parchet, contează la reușita demersului dacă cer să se judece în prezența mea sau în lipsă?
Pe larg:
Sunt navetist și călătoresc cu trenul. Pentru că satul meu este la 13km de gară, vin cu bicicleta pe care o demontez înainte de a mă urca în tren. Conform cu ceea ce scrie pe situl CFR (
[ link extern ] )
3. Pe toate trenurile se pot transporta gratuit biciclete pliabile/demontabile, la clasa 1 şi a 2-a sau schiuri la vagoanele de clasa a 2-a, ca bagaj de mana, in limita spatiului disponibil .
De asemenea, în REGLEMENTÃRI PROPRII ale CFR Călători de aplicare a Normelor Uniforme privind transporturile pe căile ferate din România, hotărârea, reglementarea (nu știu cum se cheamă exact) 058 art. 17 alin, 58.2 din 2008 (nu știu dacă există vreun document asemănător mai recent, pe acesta l-am luat de pe
[ link extern ] ):
58.2. Călătorul poate lua gratuit în vagoanele clasă o bicicletă pliabilă sau demontabilă, cu condiţia să nu incomodeze pe ceilalţi călători.
Bicicleta mea nu este pliabilă, este doar demontabilă în sensul că îi scot roțile amândouă și șaua, la nevoie îi întorc și ghidonul.
Am călătorit de nemărate ori în felul acesta, cu diverși controlori și cu supracontrol și nimeni nu mi-a zis nimic decât să o mut dintr-un loc în altul de vreo două ori. Azi, în schimb, am întâlnit un controlor care mi-a cerut bilet pt. bicicletă dintr-un motiv pe care nu l-am înțeles (cum că n-ar fi demontabilă (sic!) pt. că nu se îndoaie de la mijloc sau ceva de genul). Nu am plătit nimic în plus, întrebarea am pus-o doar preventiv, pentru că fiind navetist cu siguranță mă voi mai întâlni cu el și m-a avertizat la coborâre ca data viitoare să-mi cumpăr bilet și pt. bicicletă (în condițiile în care odată chiar am cerut bilet de la casă pt. o altă bicicletă, nedemontabilă, și am fost refuzat, dar asta e altă discuție).
În concluzie, nu doresc decât să mi se respecte drepturile de călător și să nu mai fiu hărțuit, așa că dacă sunt și alte mijloace de a mă apăra, vă rog să-mi spuneți. De ex. se încadrează și la hărțuire situația aceasta?
Mulțumesc,
Alexandru M.
PS: Pentru a aduna probe, pot face poze cu telefonul, să filmez sau să înregistrez discuția cu controlorul chiar dacă el nu ar fi de acord?