Apartamentul de care faceti vorbire vi s-a atribuit dvs. ca urmare a unui partaj dupa divort?
In cazul acesta ,daca fostul sot nu vrea sa plece de buna voie, va trebui sa deschideti actiune de evacuare, pentru a reintra in posesia apartamentului.
daca nu il paraseste de buna voie, cel mai bine ar fi sa il notificati prin intermediul unui avocat sau executor judecatoresc pe obligatia de a face, respectiv de a parasi de buna voie intr un termen rezonabil acordat de dvs, apartamentul ce va apartine de drept si daca nu se conformeaza, asa cum a zis colegul meu mai sus, il actionati in judecata pentru evacuare
Demersurile depind de cum ati ramas, juridic, cu acel apartament dupa divort.
Ati facut partaj? Ati platit vreo sulta? Etc.
Daca nu ati facut nimic, sansele de a reintra in posesia locuintei sunt mai mici, insa depind de situatia concreta, modul de obtinere si tot asa.
In caz ca fostul sot nu se conformeaza, puteti promova actiunea , in vederea evacuarii, uzand de procedura speciala.
ART. 1.034
Caracterul facultativ al procedurii
(1) Reclamantul are alegerea intre procedura reglementata de prezentul titlu si procedura de drept comun.
(2) De asemenea, dispozitiile prezentului titlu nu aduc nicio atingere drepturilor locatorului sau proprietarului la plata chiriei sau arenzii, la plata de despagubiri si nici altor drepturi nascute in temeiul contractului sau al legii, dupa caz.
(3) In cazul aratat la alin. (2), pentru realizarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor izvorand din contract, precum si a celor prevazute de dispozitiile legale aplicabile in materie, partea interesata, sub rezerva aplicarii dispozitiilor art. 1.041 alin. (4), va putea proceda, dupa caz, potrivit dispozitiilor referitoare la ordonanta de plata sau celor privind solutionarea cererilor cu valoare redusa ori la sesizarea instantei competente, in conditiile dreptului comun.
ART. 1.035
Instanta competenta
Cererile formulate in temeiul prezentului titlu sunt de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla situat imobilul ocupat fara drept ori, dupa caz, inchiriat sau arendat, chiar daca locatarul a parasit imobilul sau contractul a incetat.
ART. 1.036
Citarea si comunicarea actelor procedurale
(1) Locatarul si ocupantul imobilului sunt socotiti ca avand domiciliul lor obligatoriu la imobilul pe care il ocupa fara niciun drept.
(2) Daca imobilul este inchis, toate notificarile, citatiile si celelalte acte de procedura emise potrivit dispozitiilor prezentului titlu vor fi afisate la usa imobilului.
ART. 1.038
Notificarea ocupantului
Atunci cand proprietarul unui imobil doreste sa il evacueze pe ocupantul acestuia, dupa ce dreptul de a ocupa imobilul a incetat, proprietarul va notifica in scris ocupantul, punandu-i in vedere sa elibereze imobilul pe care il ocupa fara niciun drept, in termen de 5 zile de la comunicarea notificarii.
CAP. II
Procedura de evacuare
ART. 1.039
Evacuarea voluntara
(1) Daca locatarul sau ocupantul care a fost notificat in conditiile prezentului titlu a parasit imobilul, locatorul sau proprietarul poate intra in posesia acestuia, de drept, fara nicio procedura judiciara de evacuare. In caz contrar, sunt incidente dispozitiile prezentului capitol.
(2) Se prezuma ca imobilul este parasit in caz de incetare a activitatii economice ori de incetare a folosirii imobilului de catre locatar sau ocupant ori de catre persoanele aflate sub controlul lor, precum si in cazul returnarii cheilor imobilului, ridicarii echipamentelor, marfurilor sau altor bunuri mobile din imobil.
Succes.