avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS privind persoanele care nu realizeaza venituri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS privind persoanele care nu realizeaza venituri vs. CASS pentru dobanzi bancare

Despre Cass privind persoanele care nu realizeaza venituri stim ca:

Persoanele fizice care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor enumerate in Codul fiscal la cap.I-III, sau din indemnizatii de somaj, sau din pensii, si nici nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurare fara plata contributiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate( 5,5%) si o pot face prin contracte individuale de asigurat cu casa de sanatate.

In conditiile in care persoana are acest contract voluntar individual de asigurat cu casa de sanatate, mai exista obligatia platii de 5,5% asupra veniturilor din dobanzi?? Sau opereaza ART. 296^27 alin.2 sau ART. 296^27 alin.3??
Adica plateste cass la dobanzi si/sau, mai mult, plateste cass la dobanzi dar la o baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate ce nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară??
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 17:08, 15 Septembrie 2014
Da, cam asta este si opinia mea in ceea ce priveste neincadrarea la exceptiile ART. 296^27 alin.2) :) Multumesc pentru implicare in acest stufaris.
OUG 125/2011 art V
(1) Începand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice prevazute la cap. II si III din titlul IX^2 al Codului fiscal revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(8) Începand cu data de 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice prevazute la cap. II si III din titlul IX^2 al Codului fiscal se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.

Pe de alta parte o dobanda de 1 leu ne scoate de sub incidenta art.296^32 si ne introduce sub incidenta art 296^27.
ANAF in cadrul unei inspectii fiscale poate constata daca dobanda totala depaseste salariul minim brut x12 luni si poate recalcula valoarea contributiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legiuitorul face lucruri trasnite robert1958 robert1958 De curand sa constatat ca\\" purtatorii de pempers \\" care au un depozit bancar generator de dobanzi pot sa contribuie la sistemul public de sanatate. Toata ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru dobanzi bancare antella antella Soacra mea are o pensie de 620 de lei si nu plateste cass fiindca pensia e mica; are un depozit bancar unde-si pune banii de inmormantare si primeste dobanda ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate venituri din dobanzi la depozite bancare badiud badiud pentru dobanda acordata de banca la un depozit trebuie sa platesc sanatate 5.5%? (vezi toată discuția)