avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA De unde recuperez TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

De unde recuperez TVA?

Bună ziua,
In anul 2009 am făcut un contract de construire al unui apartament-garsionieră cu suprafață utilă de 48 mp, plata făcându-se direct la constructor pe o perioadă de 7 ani, în rate egale. Suma de plată totală este de 28.000 Euro (cu TVA 19% la data respectiva, ulterilor 24%).
Potrivit legii, am înțeles că se poate opta pentru cota de 5% TVA în cazul în care nu am mai achiziționat o alta locuință cu cota de 5% iar suprafața utilă este sub 120 mp, respectiv suma locuinței este sub 380.000 Ron.
Practic, eu m-am încadrat de la bun început pentru cota de 5% însă, până acum am platit un TVA de 19%, respectiv 24% de la momentul introducerii acestuia.
Vă rog, îndrumați-mă și precizați-mi procedurile care trebuie să le urmez pentru a plăti 5% TVA, respectiv recuperarea sumelor plătite pentru un TVA de 24% prin regularizarea la TVA 5%.
Unde fac cerere ?
Vă mulțumesc

PS: E posibil ca, constructorul sa fi beneficiat ilegal de diferenta de TVA fara acordul si semnatura mea?
Ratele platite de tine ce reprezinta? Avansuri?

Nu cred ca a beneficiat de nimic constructorul. Ma gandesc ca el a facturat avansuri si a folosit cotele existente la momentul respectiv. Cand va efectua livrarea va factura apartamanentul cu 5% si va storna avansurile folosind cotele la care le-a facturat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere informatii cu privire la cota de 5% tva - constructii noi adrivanic adrivanic Bună ziua, In anul 2009 am făcut un contract de construire al unui apartament-garsionieră cu suprafață utilă de 48 mp, plata făcându-se direct la ... (vezi toată discuția)
Regularizare tva chychy chychy caz concret: in 2008 am contractat un apartametn in valoare totala de 93000 euro cu TVA inclus am platit un avans de 25% in valoare totala de 23250 cu TVA ... (vezi toată discuția)
Probleme cu tva 5% la apartamente matus matus Am o nelamurire cu privire la cota de 5 % tva , in ordonanta scrie ,,locuinta sa fie locuibila ca atare\', deci ce se intelege ca ap. poate fi semifinisat( cu ... (vezi toată discuția)