avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare sau demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare sau demisie

Mi-a fost suspendat contractul de munca pe motive juridice (inaintare dosar penal in instanta). Daca decid sa demisionez (pentru a ma putea angaja mai usor sau a primi la un moment dat ajutor de somaj) ce sanse mai am ulterior, dupa finalizarea procesului, sa recuperez drepturile pierdute odata cu suspendarea contractului de munca?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 07:53, 21 Iulie 2014
Codul Muncii
Art. 81. - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Prin urmare, daca demisionati nu veti mai putea sa obtineti drepturile pierdute si nici sa beneficiati de somaj.
cyan a scris:

....
Prin urmare, daca demisionati nu veti mai putea sa obtineti drepturile pierdute ...


Nu exista asa ceva.Indiferent de modul de incetare a raportului de munca, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca , aferente perioadei lucrate pana la data incetarii c.i.m.

@ holtinger
1. In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

2. In cazul dvs, mai intai angajatorul trebuie sa dispuna incetarea suspendarii si apoi sa ia in considerare demisia dvs.

3. Incetarea contractului individual de muncă prin demisie, cu acordul partilor, desfacere disciplinara a c.i.m. etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

4. Chiar daca aveti suspendat raportul de munca, asta nu va interzice sa va angajati in alta parte.
Art. 35. C.mun.
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Aveti dreptate, nu am inteles eu cum trebuie.:sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva mascata in demisie acordul partilor diadora_74 diadora_74 Buna ziua, Am nevoie de o lamurire in ceea ce priveste \\\\\\"concedierea colectiva\\\\\\" care este mascata in \\\\\\"demisia cu acordul partilor\\\\\\". ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie vladp33 vladp33 daca mi-am inaintat demisia motivata de art.81 alin8 din codul muncii \"Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)
Demisie User789 User789 Buna ziua, mi-am dat demisia in ianuarie cu acordul partilor. Data de incheiere 5 mai 2020. Saptamana trecuta am pus problema sa existe intelegere sa pot pleca ... (vezi toată discuția)