avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Hipnoza - exista acte normative care reglementeaza ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Hipnoza - exista acte normative care reglementeaza aplicabilitatea?

Vreau sa stiu ce anume spune legislatia romana despre hipnoza si aplicabilitatea ei.

Pentru ca in america hipnoterapia a ajuns sa fie considerata o terapie, si astfel poate fii folosita si in scopuri terapeutice. Sau cel putin asa cred ca este acum.

Dar in Romania nu stiu. Daca hipnoterapia este considerata un domeniu si imi trebuie licenta pentru asta. Sau in ce fel pot folosii hipnoza in scopuri terapeutice ? Trebuie sa am licenta de psiholog ?

Si stiu ca inainte in america hipnoza se putea practica, dar depindea in ce scopuri. De exemplu se putea folosii hipnoza impotriva opririi fumatului, slabire, motivare, etc. dar nu se putea folosii pentru fobii, traume, etc. pentru ca astea sunt consierate chestii terapeutice si "doar psihologii sau psihoterapeutii" au voie sa lucreze cu ele. Si poti sa fii hipnotist fara nici o certificare, pentru ca nu este considerat un domeniu, ca hipnoterapia. Nu stiu daca mai este asa acolo.

Acum, vreau sa stiu in ce masura pot fii considerat hipnotist (nu hipnoterapeut) sau daca am nevoie de o certificare. Si mai vreau sa stiu in ce scopuri pot folosii hipnoza. De exemplu pot folosii pentru fobii ? sau am nevoie de acord de la psihologul clientului. Si vreau sa stiu daca exista domeniul de hipnoterapeut in Romania.
Nu stiu sa formulez toate intrebarile, dar cam in zona asta sunt interesat.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Julieta01 , utilizator 01:03, 17 Iunie 2011
nu vreau sa par nepoliticos, dar nu parerea ma intereseaza ci legislatia...
din moment ce nu exista domeniul de hipnoza, zice undeva in legislatie ca e ceva daca fac vreun tip de terapie fara sa fiu psiholog sau psihiatru, respectiv nu sa practic psihiatrie sau psihologie, ci un alt mod de a rezolva problemele, si care sunt limitele acestuia...
de exemplu cum sunt grupurile de alcoolici anonimi sau nefumatori oferite de diferiti oameni, dar astea nu sunt considerate chestii terapeutice dupa cate stiu eu...
deci nu vreau sa practic psihoterapia fara sa fiu psiholog sau psihiatru, ci doar sa ofer un alt mod de rezolvare a problemelor, unele care se spune ca ar fii de domeniul psihologiei, psihoterapiei... si vreau sa stiu daca exista limite din punct de vedere legal, si daca sunt, care sunt limitele acelea ?:)
Dna Florentina a raspuns mai mult decat clar: trebuie sa fiti atestat profesional, recunoscut ca profesionist de Colegiul Psihologilor, de alte asociatii / colegii etc profesionale... Cineva trebuie sa ”garanteze” ca stiti ce faceti... Deci, trebuie sa aveti ”diploma” de medic sau psiholog sau... sau... si chiar de inginer, daca urmati cursuri postunivetsitare in domeniul psihologiei, medicinei etc – o profesie care va da dreptul sa va ocupati de creierul oamenilor. Daca nu aveti calificare (diploma, recunoasterea unor ”profesionisti” pe care sa ii convingeti ca stiti ce faceti) nu sunteti decat un... magician, circar etc (dar si in acest caz trebuie sa aveti profesia respectiva ”la baza) si nu puteti folosi hipnoza in scop medical...
Cititi, de exemplu, L 213/2004 privind profesia de psiholog si celelalte legi ce reglementeaza diverse profesii.
Practic, puteti avea cam orice diploma, dar trebuie sa aveti specializare de psihoterapeut.

Daca nu aveti un ”atestat” care sa va permita practicarea profesiei de psihoterapeut intrati (si) sub incidenta legii penale: art 281 c.penal. Va trebuie un atestat, pt a practica legal (adica, va trebuie studii).
Acestea sunt limitele: n-aveti diploma nu practicati legal... Ceea ce nu inseamna ca n-or fi multi escroci care se dau drept vindecatori prin hipnoza... Altfel spus: nu e suficient ca o persoana sa aiba ochi albastri pt a ”practica” legal hipnoza.
Nu exista ”domeniul” de hipnoza independent... pt ca e cuprins in psihoterapie...
Hipnoza nu poate fi o profesie, e o metoda de tratament alternativ, sa zicem...
Grupurile de alcoolici, fumatori anonimi sunt ”coordonate” de psihologi, medici etc – e o forma a terapiei de grup... Ar trebui sa stiti ca orice dezintoxicare ce poate duce la sevraj e coordonata de un specialist, de cineva care stie ce face... Apoi, nu poate fi comparata hipnoza cu terapia practicata in cadrul acestor grupuri... Una e cand oamenii isi descarca sufeltul si alta e cand un neavizat iti ataca creierul. Ca tot vreti sa deveniti hipnotizator... unde se presupune ca e plasat centrul vointei la nivelul creierului uman?

Ati deschis subiectul referindu-va la americani. Ar fi trebuit sa stiti ca si la ei exista un Comitet Executiv al Diviziei de Hipnoza Psihologica din cadrul Asociatiei Americane de Psihologie... Deci, si acolo, poate practica hipnoza, legal, persoana care are studii in domeniu. Daca in RO nu va putei specializa in hipnoterapie va trebui sa va calificati in strainatate, sa obtineti o ”diploma” ce va fi recunoscuta mai apoi in RO.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
trope_doi, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
vreau sa spun ca apreciez toate raspunsurile, dar eu sunt nedumerit din faptul ca hipnoza si psihologia nu sunt acelas lucru, ori legea spune daca practic psihologia fara sa fiu atestat, si nu spune nimic de hipnoza, pentru ca hipnoza poate ca problemele sunt aceleas de exemplu fobii, dar modul este diferit...

acum sa inteleg ca pentru ca tratez asta, poate sa se inteleaga ca practic psihologia desii as fii clar ca e hipnoza?

acum, chestia cu asociatiile, ca tot e vorba de asociatii, din cate stiu eu, oricine isi poate face o asociatie, deci nu stiu daca e ceva care sa fie neaparat o necesitate, desigur ca unele asociatii au unele standarde care si le-au impus, de ex. asociatia dentistilor din romania, sau asociatia colectionarilor de timbre, etc, isi pot pune standarde si cod de etica, etc. pentru a putea intra in ea, dar asta e mai mult, din cate stiu eu, doar o chestie de imagine si beneficiile de grup...



:O
Psihologia este o stiinta; psiholog e o profesie; hipnoza e o metoda / procedura de tratament in medicina – sa zicem.
E logic arhi-perfect ca psihologia sa nu fie una cu hipnoza – ar fi chiar de-a dreptu’ peste stangu’...
Trebuie sa va specializati in aplicarea metodei de tratamennt prin hipnoza, iar pt aceasta aveti nevoie sa fiti de formatiune (profesional discutand) ”pisalog”, medic si ce-a mai scris irina_irina2005.
Unde ati auzit / citit dv despre meseria de hipnotizator? Cunoasteti definitia hipnozei?
Cea data de Divizia de hipnoza psihologica este urmatoarea: "Hipnoza este o procedura in cadrul careia o persoana, lucrand in domeniul sanatatii sau in cercetare, ii sugereaza unui client, pacient sau subiect sa manifeste schimbari in senzatii, perceptii, ganduri sau comportament.In general, contextul hipnotic este stabilit printr-o procedura de inductie...” E o procedura (folosita de anumiti practicieni ai unei profesii)... Asa cum este si operatia chirurgicala cu laser... Cel care o foloseste se numeste medic chirurg nu ”laserist chirurgical” – daca procedura operatiei chirurgicale cu laser va fi folosita de un armurier acesta va fi acuzat de exercitarea fara drept a unei profesii.

Cat despre asociatii... Fiecare isi poate constitui o asociatie – dar aici e vorba despre asociatii profesionale, care nu pot fi constituite decat de profesionistii respectivi: medici, psihologi, avocati etc Nu puteti – de fapt, puteti, dar e ilogic – sa comparati asociatia profesionala a dentistilor cu asociatia colectionarilor de timbre. Ati auzit vreodata de meseria / profesia numita colectionar de timbre?

:surrender:
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Hipnoza de strada/spectacol ZippLord47 ZippLord47 Buna ziua! As vrea sa stiu si eu daca este o lege cu privire la folosirea hipnozei in scopuri neterapeutice, gen hipnoza folosita in show-uri. De exemplu, in ... (vezi toată discuția)
Licentiat si curs CYBORG CYBORG Buna ziua, daca sunt licentiat in psihologie si am facut si un curs pentru someri -gratuit- care are legatura cu psihologia(reflexoterapie), voi putea apoi ... (vezi toată discuția)
Deontologia psihologului. Stressmaker Stressmaker Buna ziua. Vreau sa stiu daca se poate trece peste codul deontologic al psihologului daca prin aplicarea unei proceduri de hipnoza asupra unui pacient care ar ... (vezi toată discuția)