avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Hipnoza - exista acte normative care reglementeaza ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Hipnoza - exista acte normative care reglementeaza aplicabilitatea?

Vreau sa stiu ce anume spune legislatia romana despre hipnoza si aplicabilitatea ei.

Pentru ca in america hipnoterapia a ajuns sa fie considerata o terapie, si astfel poate fii folosita si in scopuri terapeutice. Sau cel putin asa cred ca este acum.

Dar in Romania nu stiu. Daca hipnoterapia este considerata un domeniu si imi trebuie licenta pentru asta. Sau in ce fel pot folosii hipnoza in scopuri terapeutice ? Trebuie sa am licenta de psiholog ?

Si stiu ca inainte in america hipnoza se putea practica, dar depindea in ce scopuri. De exemplu se putea folosii hipnoza impotriva opririi fumatului, slabire, motivare, etc. dar nu se putea folosii pentru fobii, traume, etc. pentru ca astea sunt consierate chestii terapeutice si "doar psihologii sau psihoterapeutii" au voie sa lucreze cu ele. Si poti sa fii hipnotist fara nici o certificare, pentru ca nu este considerat un domeniu, ca hipnoterapia. Nu stiu daca mai este asa acolo.

Acum, vreau sa stiu in ce masura pot fii considerat hipnotist (nu hipnoterapeut) sau daca am nevoie de o certificare. Si mai vreau sa stiu in ce scopuri pot folosii hipnoza. De exemplu pot folosii pentru fobii ? sau am nevoie de acord de la psihologul clientului. Si vreau sa stiu daca exista domeniul de hipnoterapeut in Romania.
Nu stiu sa formulez toate intrebarile, dar cam in zona asta sunt interesat.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Julieta01 , utilizator 01:03, 17 Iunie 2011
deci ce spui tu este ca din cauza ca hipnoza nu este considerata in romania, automat ea intra in domeniul de psihologie, medicina?
si sunt multe definitii pentru hipnoza, pe aceea care ai spuso tu nu am mai auzito si nici nu prea are logica, hipnoza este ocolirea factorului critic al mintii si stabilirea acceptarii gandirii selective, asa pot traduce, apoi PROCEDURA prin care se poate face asta este o inductie. Acum asta e doar semantica, fiecare asociatie sau divizie de hipnoza psihologica (nici nu am auzit de asa ceva, folosirea hipnozei in moduri terapeutice se numeste hipnoterapie) poate sa isi faca propria definitie dupa standardele sale. Dar nu la asta ma refer, ca compar asociatia colectionarilor de timbre cu a dentistilor profesionisti, ci ma refer la faptul ca standardele acelea sunt impuse de asociatie, si nu lege, ele pot fii sau NU respectate, doar pentru ca fac parte dintr-o asociatie de psihologi, nu inseamna ca sunt psiholog din punct de vedere legal, si la fel, faptul ca nu fac parte din asociatia aceea nu inseamna ca nu sunt psiholog din punct de vedere legal.

Acum, nu astea conteaza, ci la faptul ca hipnoza si programarea neuro-lingvisistica sunt domenii de sine statatoare. Acum ca folosesti ce ai invatat si schimbi pentru a fii mai psihologic, sau interpretezi prin gandirea de psihologie e altceva, dar nu inseamna ca nu e un domeniu diferit.

Acum, ce inteleg eu din ce spui tu, e ca datorita faptului ca nu e scris nimic in lege despre hipnoza si nu este considerata un domeniu, ci ceva ocultism, atunci, ea, automat intra la psihologie, medicina. Spune-mi daca am inteles bine...

Si atunci, cum poate fii luata in considerare ca un domeniu singur ?
Hipnoza este recunoscuta in RO, ca metoda / procedura de tratament – in conditiile legii (legi ce reglementeaza anumite profesii care au legatura cu sanatatea oamenilor). Pe scurt: puteti utiliza hipnoza in scop terapeutic doar daca si numai daca aveti ATESTAT DE TERAPEUT (cel putin).

Cum sa fie luata ca domeniu ”singur”? Nu are cum... Legal si moral discutand! Cine imi garanteaza mie ca dv stiti ce faceti? Sa fluturi un lant in ochii omului, sa ii sugerezi truisme nu are legatura cu hipnoza... Ca o faceti pe cont propriu, in legatura cu cei pe care ii cunoasteti – pt a obtine diverse rezultate – va priveste, dar nu puteti ”practica” legal, pe bani, cu oameni creduli... Daca o faceti va asumati riscul. Poate mai si cretinizati pe careva, careva mai sensibil din fire (cum sunt cei cu fobii, de exemplu).

Cei care practica / folosesc hipnoza sunt medici, psihologi, psihiatri, cercetatori (si alte profesii care implica anumite cunostinte despre orgnismul uman, despre functiile creierului). Hipnoza e folosita in anumite tratamente – de regula pe langa tratamentul ”clasic”. Decizia de a folosi hipnoza pe langa tratament poate fi facuta doar consultand un specialist in sanatate care a fost instruit in utilizarea si limitele hipnozei clinice. In SUA exista liste cu hipnotisti (ca exemplu) – dar acestia sunt verificati de profesionisti, nu sunt de capul lor (adica, au dovedit ca stapanesc metoda hipnotizarii si au primit ”recunoasterea” in domeniu – adica, au un act care le confera dreptul de a ”practica” hipnoza).

Va citez din Standardele pentru instruirea profesionala (cerute de americani, si de ”intreaga lume):
In primul rand, persoana trebuie sa aiba o diploma de absolvire a unei institutii de invatamant universitar si sa fie acreditata profesional sa trateze o anumita problema prin variate metode (spre exemplu persoana este un doctor licentiat, un psiholog, un dentist, un asistent social etc). In al doilea rand, cel care este licentiat pentru a profesa intr-o meserie privind sanatatea trebuie sa fi absolvit considerabile cursuri in cadrul invatamantului universitar sau post-universitar, trening-uri si practica supravegheata pe domeniul hipnozei. Aceste experiente educationale pot fii dobandite prin unul din urmatoarele moduri:
a) programe de instruire profesionala in cadru invatamantului universitar spre exemplu in facultatile de medicina, medicina dentara, asistenta sociala sau in departamentele de psihologie; si
b) workshop-uri post-universitare puse la dispozitie de organizatiile profesionale ale acelora care au deja o diploma universitara intr-o anumita profesie (spre exemplu doctor, psiholog,dentist etc). Diferitele organizatii profesionale din intreaga lume au criterii diferite spre a stabilii ceea ce constituie o instruire suficienta in hipnoza clinica. Dar, este acceptabil sa spunem ca marea parte, daca nu toate, cad de acord asupra faptului ca ar trebui sa existe o componenta didactica (informatii asupra hipnozei fundamentate stiintific), o componenta de dobandire a experientei (practicarea hipnozei ghidati si observati de experti) si o componenta de asistare pe o perioada de timp (consultarea cu un expert consacrat asupra felului in care decurge folosirea hipnozei pe pacienti).

Despre asociatiile profesionale: pt a practica o profesie reglementata prin legi speciale (psiholog, medic, avocat etc) trebuie ca persoana in cauza sa faca parte din asociatia profesionala respectiva. Aceste asociatii sunt constituite si functioneaza in baza unei legi anume (L. privind colegiul medicilor, L. priv profesia de psiholog etc) – cine nu are licenta in una dintre aceste profesii nu se poate inscrie in asociatia profesionala respectiva.

Mai mult decat atat nu am ce sa va mai raspund. Daca nu acceptati ideea unui atestat ramane sa va declarati "vindecator" si sa va asumati riscurile. :whistle:
nu se poate "cretiniza" cineva prin hipnoza. hipnoza e ceva ce se intampla la randul zilei, in viata de zii cu zii, nu trebuie neaparat un om cu ochii albastrii si cu pendul
poti prea bine sa zici hai sa te invat sa te relaxezi, si prin asta sa se si rezolve unele probleme, atunci, mai e terapie ?
dar nu asta conteaza acum...

ok, dar prin faptul ca am un certificat din afara tarii, dat fiind faptul ca hipnoza in RO este luata in considerare ca o procedura, metoda de tratament, la "altceva", atunci, acel certificat, de organizatii profesionale nu este valabil.
Ce nu intelegeti din fraza: puteti practica metoda hipnozei – legal – daca si numai daca aveti un atestat ca va pricepeti sa folositi metoda hipnozei?

Puteti sa va ajutati orice ruda sau cunostinta sa se relaxeze (e alegerea lor; dar nimic nu ii va impiedica sa va cheme in judecata daca nu le place rezultatul), dar pt a avea ceea ce generic numim ”pacienti, clienti” trebuie sa fiti atestat in utilizarea metodei / procedurii.

Daca sunteti atestat in strainatate nu va ramane decat sa faceti demersurile necesare pt recunoasterea diplomei / atestatului in RO.

Ziceti ca stiti (mai mult sau mai putin) ce inseamna hipnoza si, totusi, puteti afirma ca nu poate fi ”cretinizata” o persoana sensibila?! :stunned:
daca e cineva cu boala psihica, de exemplu daca e un schizofrenic paranoic normal ca el are o reactie asupra acesteia, dar are aceas reactie si daca intalneste o peroana noua de exemplu, pentru ca e paranoic, dar asta nu inseamna ca hipnoza il cretinizeaza, ci reactia la ce crede el ca se intampla, el e deja "cretinizat" daca e sa folosesc cuvantul tau...
depinde si la ce te referi cand spui "persoana sensibila", si nu, nu se poate "cretiniza" o persoana prin hipnoza din greseala... desigur, in mod intentionat se poate face asta, se pot gasii astfel de metode si se intampla in fiecare zii, fie ca persoana care influenteaza cealalta persoana isi da seama ca e hipnoza sau nu, de exemplu profesoara care rupe creionul in fata elevului in timp ce ii spune "nu vei putea invata nimic niciodata", fie sau nu, il influenteaza mult...
dar prin hipnoza se incearca o schimbare pozitiva, si daca scopul e ceva pozitiv, e greu sa gresesti cand stii ce faci...
dar asemenea "cretinizari" fac si psihologii si doctorii fara sa stie, de exemplu cand mergi la doctor si iti spune "asta o sa doara cam tare" sau "tine mult sa te vindeci", sau "nu vei mai putea sa umblii niciodata"
dar putem sa uitam toate astea, in domeniul hipnozei, deobicei persoana care studiaza asta devine constienta de lucrurile astea, si astfel, nu se pot creea greseli pentru a "cretiniza o persoana sensibila"

dar nu vreau sa vorbesc aici despre competenta mea.. dezvoltarea mea profesionala si competenta in domeniu e preocuparea mea.

deci acum spui ca pot practica hipnoza - legal, daca am un atestat, dar, inainte spuneai ca trebuie sa fiu psiholog, pentru ca hipnoza face parte din domeniul acesta... acum, urmatoarea intrebare evidenta e, daca am atestat de hipnotist, dar nu am atestat de psiholog, atunci, pot practica asta, legal ?
pentru ca dupa cum ai spus hipnoza face parte de domeniul acela si nu este un domeniu in sine, si atunci, fiind nerecunoscuta, nu as putea practica, fie ca sunt atestat sau nu.
si daca atunci as putea practica, fiind nerecunoscuta, as putea sa o practic, fie ca sunt atestat sau nu...
eu... asa vad lucrurile...

si cum fac "demersurile necesare pt recunoasterea diplomei / atestatului in RO" ?




Alte discuții în legătură

Hipnoza de strada/spectacol ZippLord47 ZippLord47 Buna ziua! As vrea sa stiu si eu daca este o lege cu privire la folosirea hipnozei in scopuri neterapeutice, gen hipnoza folosita in show-uri. De exemplu, in ... (vezi toată discuția)
Licentiat si curs CYBORG CYBORG Buna ziua, daca sunt licentiat in psihologie si am facut si un curs pentru someri -gratuit- care are legatura cu psihologia(reflexoterapie), voi putea apoi ... (vezi toată discuția)
Deontologia psihologului. Stressmaker Stressmaker Buna ziua. Vreau sa stiu daca se poate trece peste codul deontologic al psihologului daca prin aplicarea unei proceduri de hipnoza asupra unui pacient care ar ... (vezi toată discuția)