avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Diurnã strãinãtate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Diurnã strãinãtate

Vă salut!
Trebuie să specific într-un contract de consultanță următoarele puncte:
1) Legea concretă a diurnei pentru străinătate pentru care voi face trimitere în contract;
2) Care este suma diurnei în euro pentru Ucraina conform legii?
Vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:51, 23 Iulie 2014
HG 518/1995

Diurna pentru Ucraina este:
Diurna legala externa/zi (conform HG 518/1995 ):
38 USD x 0,75 x 1,15 x 1.08x 1,074 = 35 USD/zi.

Diurna maxima deductibila fiscal/zi (conform HG 518/1995 + art 21 alin 3lit . b din Legea 571/2003 – codul fiscal )
2,5 x 35 USD /zi = 87.5 USD /zi
Deci nu sunt angajat al acestei companii, eu SRL am contract de prestare servicii cu alt SRL, și în moment când aceasta îmi cere să mă deplasez în străinătate, pur și simplu îmi dă o diurnă conform legislației de diurne. Calculul de mai sus îmi dă 38.02 USD/zi.
Corect.. scuze pentru calculul gresit.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
AlexVD a scris:

Deci nu sunt angajat al acestei companii, eu SRL am contract de prestare servicii cu alt SRL, și în moment când aceasta îmi cere să mă deplasez în străinătate, pur și simplu îmi dă o diurnă conform legislației de diurne. Calculul de mai sus îmi dă 38.02 USD/zi.


!!! Atentie mare pt ca potrivit Cod fiscal:

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni

2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază


Potrivit acestui paragraf tot ce veti primi in contrapartida prestarii de servicii se va reconsidera ca salariu in caz de control de la ANAF.
Dar nu merge vorba despre relație de angajare. În baza unui contract de prestări servicii dintre 2 SRL-uri, Beneficiarul are dreptul să achite Consultantului diurnă dacă ultimul se deplasează în străinătate în interesul primului?

Alte discuții în legătură

Diurna moldova noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Am de acordat o diurna pentru Moldova, moneda usd. Calcul: 5 zile * 38 * 2.5 = 475 - 25% = 356.25 + 15 % = 445.31. 1) E corect calculul ? 2) ... (vezi toată discuția)
Cmi prestari servicii Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.com.incheie contract de prestari servicii cu un CMI pentru efectuare prestari servicii stomatologice.Baza materiala este a SRL-ului.Poate fi considerata ... (vezi toată discuția)
Diurna iulia_crms iulia_crms Buna ziua! Am un contract incheiat cu Comisia Europeana si in temeiul acestui contract, trebuie sa platesc biletul de avion, cazarea si diurna pentru doua ... (vezi toată discuția)