avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Diurna
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Diurna

Buna ziua!

Am un contract incheiat cu Comisia Europeana si in temeiul acestui contract, trebuie sa platesc biletul de avion, cazarea si diurna pentru doua personae care nu sunt salariatii mei. Aceste cheltuieli se vor refactura ulterior catre Comise, fiind considerate cheltuieli rambursabile.

Cum pot plati diurna catre persoane care nu sunt angajatii mei si care este modalitatea de inregistrare in contabilitate?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
iulia_crms, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:05, 11 Martie 2015
Daca platiti aceste sume intrati sub incedenta CF:

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni

(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază
Multumesc! Totusi acest articol este aplicabil activitatilor dependente, iar activitatea dependent este orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare. asa cum am spus si mai sus intre societatea mea si persoanele pentru care trebuie sa platesc cheltuielile de deplasare nu exista o relatie de tipul angajat/angajator, precum si nicio altfel de relatie contractuala. aceste personae sunt nominalizate de Comisia europeana si autoritatea publica in favoarea carora se presteaza serviciile.
Nu ati inteles corect. Daca platiti diurna orice activitate este reincadrata ca dependenta. Tocmai asta vrea sa "interzica" sa zicem Codul Fiscal, sa platiti diurna la persoane care nu sunt salariate. Daca platiti, impozitati diurna ca un salariu in afara functiei de baza. Este vorba de o reincadrare fiscala doar.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna asociatie umanitara alina.s alina.s Buna ziua, Am preluat de curand contabilitatea unei asociatii umanitare. Are cateva persoane ce strang fonduri de la persoane fizice, pentru copii bolnavi. ... (vezi toată discuția)
Diurnã strãinãtate AlexVD AlexVD Vă salut! Trebuie să specific într-un contract de consultanță următoarele puncte: 1) Legea concretă a diurnei pentru străinătate pentru care voi ... (vezi toată discuția)
Mesaj catre consultanti ! taticutzul taticutzul Sunt administrator la un srl -consultanta in afaceri si management si am un contract de intermediere vanzari platit cu comision din vanzari negociat lunar in ... (vezi toată discuția)