avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... bani dati imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

bani dati imprumut

am si eu o intrebare. un prieten ma roaga sa il imprumut cu o suma de bani pt o perioada de 5-6 luni. Mi-a spus ca pt a fi linistit putem face un contract de imprumut in care sa puna gaj un utilaj. Intrebarea mea este urmatoarea. Este suficient daca facemcontractul respectiv doar intre noi? E mai bine sa il facem la avocat? Sau la notar? Si cam cat ar costa daca l-am face la avocat sau notar? Va multumesc si sper sa primesc un raspuns cat mai repede.
Cel mai recent răspuns: LORELA UNGURIANU , Avocat 21:08, 30 Mai 2009
salut,
poti inregistra contractul de gaj la AEGRM (arhiva electronica de garantii reale mobiliare). Este un drept conferit de legislatia in vigoare (Lg. 99/1999 - Titlul VI). Se plateste o taxa (nu foarte mare).
Nu inteleg care ar fi motivul pentru care un notar ar refuza intocmirea unui imprumut garantat cu un bun mobil, prin gaj.
In orice caz, inscrierea in AEGRM (acea baza de date online cum ati numit-o dumneavoastra, identificata de colegul mihai) se face doar pentru a va conferi dumneavoastra o prioritate la executarea bunului oferit drept garantie. Se poate intampla ca la expirarea termenului de imprumut, fara ca dumneavoastra sa aveti inscrisa creanta in AEGRM, sa descoperiti ca alti creditori v-au luat-o inainte in eventuale executari silite declansate impotriva debitorului dumneavoastra sechestrand bunul sau chiar scotandu-l la licitatie. Astfel ca, inscrierea creantei va confera o prioritatea inaitea celorlalti, indisponibilizand practic bunul in favoarea dumneavoastra pana la achitarea imprumutului.
Insistati ca notarul sa identifice bunul prin aratarea cat mai multor date (felul utilajului, producatorul, anul fabricatiei, serie si numar de identificare din actele bunului, documentul prin care a intrat in proprietatea celui pe care il imprumutati, etc.).

Mult succes!
pana la urma am facut un contract de imprumut cu gaj dar nu l-am inscris in AEGRM.
Pot aparea neplaceri daca in contract scrie ca imprumutul s-a facut prin deposedare dar utilajul care e pus gaj a ramas la cel imprumutat?
Contractul de imprumut incheiat la notar este titlu executoriu si nu prezinta importanta daca aveti si un bun gajat.Nu vad de ce notarii refuza incheierea in aceasta forma: daca aduce un act de proprietate pentru bun, nu e nicio problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masuri de garantie la imprumut eduardcafe eduardcafe buna ziua tuturor. imi dati va rog un sfat. as vrea sa dau cu imprumut o suma de bani, 10000 euro. ce masuri de garantie exista ca sa nu dau in bara sa umblu ... (vezi toată discuția)
Restituire credit andy2000 andy2000 Am luat un credit in 2009(pe societate) ptr.achizitie utilaje pentru care s-a constituit o garantie. In cazul in care restitui acest credit anticipat, nu este ... (vezi toată discuția)
Credit bancar flavius26 flavius26 Buna ziua, Anul acesta am imprumutat o suma de bani de la un prieten de familie, iar pentru aceasta suma am pus casa (locuinta proprie) garantie la AEGRM ... (vezi toată discuția)