avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fortata cu amenintari si intimidari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fortata cu amenintari si intimidari

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la urmatoarea situatie. Voi folosi cat mai multe detalii astfel incat sa se inteleaga cat mai clar.

Pana saptamana trecuta am fost angajatul unei mari companii ca agent call center. In urma unei altercatii cu un client in timpul unui apel, individul m-a injurat iar eu i-am raspuns cu aceeasi moneda (nu vreau sa-mi gasesc scuze insa am fost provocat ). Ca urmare a apelului cu pricina doamna manager a decis ca nu mai poate continua colaborarea cu mine. Aici intervine si problema mea, si va voi relata cum au decurs lucrurile cat mai detaliat. In primul rand, provocat sau nu, eu nu ar fi trebuit sa actionez astfel in timpul acelui apel, stiu acest lucru, insa o astfel de nerespectare de reguli la noi in companie se "taxeaza" cu o nota explicativa si 10% din urmatorul salariu (cunosc aceste detalii de la alti colegi care au trecut prin situatia mea). La 3 note explicative de nerespectarea regulilor agentul este dat afara. In cazul meu este prima abatere de asa natura si de oricare alta in perioada de 2 ani si 2 luni de cand am avut contract cu ei, a fost prima data cand doamna manager a auzit cine sunt si am fost chemat la dumneaei in birou. In biroul respectiv, prezent fiind si subordonatul ei direct, a spus asa: "Nu pot scuza ce tocmai s-a intmplat. Eu nu te mai vreau pe tine la casca. Nu ma intereseaza ce se intampla cu tine. Te voi da pe mana superiorului meu sa faca ce vrea cu tine, sa te trimita unde o vrea, insa eu nu vreau sa te mai vad la casca. Iar dupa ce vei fi mutat pe alt departament voi face toate demersurile posibile pentru a fi concediat, asta daca nu alegi sa-ti dai demisia in momentul de fata. Nu-ti dau timp de ragaz pentru asta, va trebui sa alegi chiar acum". Am relatat exact cum mi s-a comunicat (am povestit atator persoane incat mi-e imposibil sa uit). Nestiind ce inseamna, care vor fi complicatiile, insa fiind constient de faptul ca o concediere da mai urat decat o demisie, am ales demisia cu acordul partilor iar din momentul respectiv eu nu am mai fost angajatul lor. Totul s-a intamplat in 15-20 de minute. Nu mi s-a oferit ocazia sa spun absolut nimic in aparea mea, decat sa raspund la intrebarea "Ce as face eu daca as fi pus in situatia ei ca si manager?".

In urma discutiilor cu diverse personae, mi s-a comunicat faptul ca acest eveniment a fost abuziv din partea managerei. Bazandu-se pe necunostintele mele si probabil pe intimidare m-a amenintat ca va fi mai rau, prin urmare am ales exact ceea ce se asteapta sa aleg.

As vrea sa stiu daca intr-adevar a fost abuziv, ilegal sau cum o fi fost si daca pot face ceva in acest caz (amenintare din partea mea cu chemarea in istanta de ex) sau daca ma puteti indruma catre o lege cu care as putea "sa le dau peste bot". Stiu ca poate nu pare mare lucru, insa majoritatea angajatilor din Romania nu-si cunosc drepturile si nu stiu sa actioneze cum a fost cazul meu. In acelasi timp doresc sa creez un precedent, astfel de situatii sa fie evitate pe viitor, iar persoanele care se considera zei doar pentru faptul ca sunt manageri sa primeasca la randul lor ceea ce merita.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CrisB , utilizator 06:49, 25 Iulie 2014
Sa inteleg ca ati fost de fata dvs. si un alt angajat- tot subordonat al managerului companiei- si managerul, nu?
Din pacate, cred ca este tardiv acum. Dvs. v-ati semnat demisia in 15-20 minute, nelasand loc niciunei alte variante.Daca nu ati fi semnat, ati fi putut reclama conducerea la Inspectoratul Teritorial de Munca si chiar ati fi putut merge mai departe. Dar asa, e cuvantul dvs. impotriva cuvintului managerului si al subordonatului, care probabil, vrea sa isi pastreze slujba si nu risca sa o contrazica pe ,,sefa,,.
,,Peste bot,, cum singur va exprimati, nu prea puteti sa le mai dati, pentru ca ,,sefa,, va face acelasi lucru, avand demisia semnata de dvs.
Editez sa intreb, din curiozitate feminina: ce ar fi facut doamna Cruela daca ati fi acceptat sa fiti mutat in alt departament si apoi ati fi asteptat ,,sa fiti concediat,,? Pun pariu ca nimic. A ,,marsat,, cu chestia asta intimidanta, si din pacate, i-ati facut jocul.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
ContSters325155, utilizator
Din pacate solicitati sfaturi tardiv,o eventuala decizie de desfacere a contractului de munca putea fi contestata in instanta,solutia aleasa nu va permite sa faceti nimic din punct de vedere legal.
Ea v-a sugerat sa incetati colaborarea, iar dvs ati acceptat, acum, la momentul asta ..ce ar mai fi de zis/facut? Ce a fost, a fost.
Daca insa, dupa ce ati avut discutia v-ati fi ridicat de pe scaun si v-ati fi informat asupra drepturilor dvs., poate altfel stateau lucrurile ...ar fi trebuit sa va sanctioneze disciplinar, asta impunea o procedura, etc , poate ati fi avut sau nu castig de cauza, nu stim, dar asaaa ... ati scris/ales "demisia cu acordul partilor" (apropo, exista ori demisie, ori incetare cu acordul partilor, dar asta este alta discutie) si contractul dvs. a incetat in baza ce ati scris, nu in baza ce si cum s-a discutat in birou. Dpmdv, ca sa incercati o "revenire" acum, mici sanse.
In primul rand doresc sa va multumesc pentru raspunsuri.
Am ales demisia deoarece eram in necunostinta de cauza (cum inca ma consider, de altfel) plus ca primul lucru care imi venea in minte era "fir-ar, raman fara job...ce dracu fac" :) Insa nu asta ma deranjeaza, nu faptul ca mi-am dat demisia...am trecut peste moment, si daca nu a fost sa fie asta e...de munca imi gasesc, ca avem ;)

Insa ceea ce ma deranjeaza este modul in care s-a actionat. Este legal asa ceva? Sa te folosesti de pozitia pe care o ai pentru a ameninta si a intimida? Stiu ca se practica, insa este normal asa ceva?

Pe viitor cu siguranta voi fi mai atent si voi avea in vedere ce s-a intamplat. Nu doresc sa ma intorc la ei, ar fi ultimul lucru. Pe mine m-ar fi interesat daca pot denunta acel manager pentru modul in care a actionat. Intr-adevar era in birou cu lacheul ei, insa e un las, s-ar speria imediat :)
Repet, nu doresc sa se revina la decizia luata de mine de a-mi da demisia (si da, a fost demisie cu acordul partilor, nu altceva..). Ceea ce m-ar fi interesat este daca acest comportament, sa-l numesc asa, este permis din punct de vedere legal, si daca mai pot atrage atentia acestui fapt, chiar si acum dupa ce nu mai sunt angajatul lor (nu e ca si cum nu am existat totusi).
Ce ar fi facut doamna Cruela (diavolul...pentru ca se imbraca de la Prada)? In aproximativ 2 luni ar fi incercat sa faca evaluari proaste sau io stiu ce pentru a ma da afara (informatie aflata ulterior de la un supervisor din aceeasi companie)...sau n-ar fi facut nimic, insa nu asta ma intereseaza. Ci daca este legal ceea ce s-a intamplat...
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

Alte discuții în legătură

Conflict de munca roxana41 roxana41 Bună seara, de ceva timp sunt intr-un conflict cu managerul la locul de munca. Pe scurt tine in brate un alt angajat care nu respecta sarcinile si ... (vezi toată discuția)
Intimidare la locul de muncă din cauza faptului că urmează să ne căsătorim. este vreo lege care ne interzice să lucrăm în același loc, dacă suntem soț și soție? Ellena007 Ellena007 Buna ziua Lucrez in cadrul unei companii de 2 ani jumătate. In cadrul companiei am întâlnit un coleg ne-am îndrăgostit și in Iunie urmează sa avem ... (vezi toată discuția)
Demisie sugerata de angajator dlpopescu dlpopescu Buna ziua, Acum o luna si jumatate am facut o eroare la locul de munca(eroare facuta se rasfrange asupra unei firme din portofoliul celei la care lucrez ... (vezi toată discuția)