avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sugerata de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sugerata de angajator

Buna ziua,

Acum o luna si jumatate am facut o eroare la locul de munca(eroare facuta se rasfrange asupra unei firme din portofoliul celei la care lucrez insa aceea este din Elvetia, nu din Romania). Din momentul constientizarii erorii manager-ul meu nu mi-a raspuns la email si telefon timp de 9 zile (lucram in tari diferite). Relatia cu manager-ul meu nu a fost niciodata una favorabila deoarece vedem lucrurile foarte diferit si ajungem cu greu la un consens. Dupa cele 9 zile manager-ul meu m-a sunat si mi-a propus ca la finele lunii septembrie sa fie ultima mea zi de munca, adica sa imi dau demisia. Fiind tanar si credul am zis ca e in regula deoarece tensiunea dintre noi chiar nu aduce roade si sunt de acord cu plecarea.

Astazi mi s-a spus sa semnez demisia cu acordul partilor insa eu doresc un salariu compensator. Nu 12, nu 6, nu 3, nu 2, ci unul singur deoarece sunt angajat in companie de 6 luni de zile in care munca mea a fost facuta bine.

Cand am cerut acest lucru, doamna de la resurse umane mi-a zis ca e cam greu sa imi ofere asa ceva si ca daca nu o sa vreau sa semnez o sa apeleze la echipa de legal care se va ocupa de cazul meu pentru a ma da afara (later edit: si ca acest lucru ma va urmari pe parcursul carierei mele in Romania)

Vreau sa stiu daca ar trebui sa semnez demisia chiar si in cazul in care nu ajung la un acord asupra salariului compensator.

Later edit: Manager-ul a sugerat demisia blamand nepotrivirea de caractere, nu eroarea mea.

Multumesc frumos,
Popescu
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2015
dlpopescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:07, 8 Octombrie 2015
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Codul Muncii prevede posibilitatea acordarii de salarii compensatorii numai in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului (art.67).

Insa, potrivit principiului libertatii contractuale, partile pot stabili de comun acord si alte situatii in care se pot acorda astfel de compensatii.
@freeelis: Multumesc pentru raspuns!

Am fost din nou la resurse umane pentru a vedea daca au acceptat solutia mea si mi s-a spus sa ma gandesc bine daca vreau sa ajungem in instanta si sa imi fie ceruta despagubirea daunei cauzate de eroare. Intr-adevar, cand eroarea a fost apreciata, am acceptat in email responsabilitatea pentru eroare deoarece valoarea apreciata de companie era foarte apropiata de cea calculata de mine.

Sincer, mi se pare prea mult stres pentru un salariu compensatoriu. Ma sfatuiti sa accept demisia sau sa merg mai departe cu scandalul acesta?

Multumesc anticipat!
dlpopescu a scris:

.....

Sincer, mi se pare prea mult stres pentru un salariu compensatoriu. Ma sfatuiti sa accept demisia sau sa merg mai departe cu scandalul acesta?

Multumesc anticipat!



Sincer, eu as accepta sa plec fara batai de cap. Dvs insa decideti ce optiune alegeti.
Nu precizati ce pagube ati adus firmei, materiale sau de imagine. Daca managerul va propune totusi desfacerea contractului de munca prin acordul platilor inseamna ca este bland ca un miel; poate este dificil de demonstrat paguba, poate nu vrea sa faca tapaj, etc. Mai ales ca, spuneti dvs. "vedem lucrurile foarte diferit si ajungem cu greu la un consens". Lucrurile le poti vedea in mod diferit cand e vorba de prieteni, membri ai familiei, etc. Cu managerul, iti spui parerea, daca ti-o cere, si faci ca el, fara sa-ti exprimi nemultumirea.
freeelis a scris:

4. Codul Muncii prevede posibilitatea acordarii de salarii compensatorii numai in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului (art.67).


Posibilitatea nu inseamna obligativitatea acordarii acestora. Faptul ca in unele firme exista practica aceasta, nu inseamna ca platile compensatorii sunt obligatorii prin lege. Doar statul este obligat sa acorde ajutorul de somaj, daca sunt respectate conditiile.

Alte discuții în legătură

Conflict de munca roxana41 roxana41 Bună seara, de ceva timp sunt intr-un conflict cu managerul la locul de munca. Pe scurt tine in brate un alt angajat care nu respecta sarcinile si ... (vezi toată discuția)
Plangere alexandru1000 alexandru1000 Buna ziua! Sunt angajat la o firma de paza de 1 an si jumatate,am lipsit intr~o zi de la munca deoarece sa schimbat planificarea si nu am stiut.Pentru acea zi ... (vezi toată discuția)
Demisie freedom1234 freedom1234 Ma poate ajuta cineva cu un sfat?lucrez ca sofer la o firma de 5luni...la angajare mi sa facut contrac de munca,pe 3luni,apoi deja imi expirase contractu..si ... (vezi toată discuția)