avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale pentru angajatul bolnav de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale pentru angajatul bolnav de tuberculoza

Sunt angajata din 26 aprilie la un hotel ca receptionera. Pe 20 iunie am fost diagnosticata cu tuberculoza si internata. Salariul se da in doua transe: pe 15 si pe 30 ale lunii. Pe 30 iunie salariul mi l-a luat o colega si nu au fost probleme. Pentru data de 15 iulie mi s-a cerut imputernicire. Imputernicirea am facut-o pe numele fratelui meu. Cand a fost prima data sa ridice banii, patroana nu era iar cand am sunat-o a zis ca trebuie sa vorbeasca la contabilitate despre situatia mea. Apoi azi i-a spus fratelui meu ca are nevoie de procura prin notariat pentru a imi ridica salariul. Oare cum as putea sa ii dau eu procura daca sunt internata de TBC?
Impresia pe care mi-a lasat-o dupa toata alergatura fratelui meu, la telefon nu imi raspunde si tonul pe care mi-a vorbit este ca vrea sa imi incalce niste drepturi.
Acum, eu nu imi cunosc exact toate drepturile si va cer ajutorul: sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata, diagnosticata si internata cu tuberculoza pana in jurul datei de 20 august (se presupune ca sunt contagioasa timp de 2 luni). Care imi sunt drepturile?
Mentionez ca am trimis la timp concediul medical parafat si de medicul de familie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 22 Iulie 2014
1. Angajatorul ii revine, printre alte obligatii, si faptul ca trebuie sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

2. Potrivit art.167 alin.1 C.mun., salariul se plăteşte direct titularului sau persoanei împuternicite de acesta.
In doctrina s-a aratat ca, persoana împuternicită de salariat să încaseze salariul se va legitima printr-o procură autentică specială sau generală sau, dacă este membru al familiei ori persoană încadrată la acelaşi angajator, prin împuternicire vizată de şeful ierarhic al titularului salariului. (nu este regula obligatorie). Insa , o astfel de situatie se mai intalneste si astazi in practica unor angajatori.

3. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata drepturi banesti in urma desfacerii cim brezan brezan Buna ziua. Incepand cu data de 08.08.2013 mi s-a desfacut CIM cu Art.56 lit.i. Nu mi-au fost platite salariile pe lunile: iunie, iulie si perioada din august. ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii iulianalexandru19 iulianalexandru19 m-am angajat in luna mai 2013 si am incetat activitatea cu drept de somaj la finele lunii iunie 2014 insa nu mi-am luat banii pe luna mai si iunie 2014 nici ... (vezi toată discuția)
Salariu Olteanuiulia Olteanuiulia Am lucrat la o firma Si.nu Mi A Platit concediul Si lichidarea.ce e de facut (vezi toată discuția)