Buna in data de 04.05.09 am avut un accident de lucru,soldat cu amputarea degetului mijlociu si reconstructia degetului aratator si inelar.Nu am avut contract semnat si nici protectia munci(eram in a patra zi de lucru)in ziua externari din spital mi s-a cerut o adeverinta de lucru pt a mi se acorda concediu medical,neavand asa ceva l-am contactat pe seful meu iar el a zis sa vin sa semnez contractul de munca dupa ce voi iesi din spital.Va rog sfatuiti-ma nu stiu ce sa fac,dupa tot ce am patit nu as vrea sa imi mai fac alt rau.Accidentul a fost declaret la ITM
Conform legii 319/2006, angajatorul prin serviciu de sanatate si securitate in munca - SSM- este obligat sa nu admita la locul de munca, lucratorii care nu au efectuat instructajul introductiv general, instructajul la locul de munca.
In urma carora , lucratorul da un test de verificare a cunostintelor, obtine un calificativ consemnat in fisa de instruire.
Responsabilul SSM, sau angajatorul daca detine calificarea necesara ( curs) completeaza fisa de instruire, pe care o semneaza impreuna cu lucratorul instruit.
Acest lucru este OBLIGATORIU, indiferent daca s-a semnat si depus CIM. Dvs. indeplineati o sarcina de munca in momentul ACCIDENTULUI DE MUNCA. Este unul grav, cu invaliditate permanenta, iar consecintele sunt grave !
Acum depinde de dvs. ce vreti sa faceti ! Angajatorul va raspunde in fata ITM, si va lua sigur amenda. Va fi obligat sa va plateasca spitalizarea, conc. medical, si daca doriti sa va angajeze intr-un loc de munca conform dizabilitatii dvs.
Daca vreti mai mult de la el, faceti reclamatie la ITM, cu constatarile lor, il dati in judecata ptr. daune.
Sfatul meu, este sa-l cautati si sa discutati cu Inspectorul care se ocupa de dosarul accidentului. El va va spune mai bine decat orice avocat ce puteti face! Va atrag atentia ca ( au fost intalnite des astfel de cazuri) se poate incerca musamalizarea / taraganarea problemei !
Va doresc sanatate si putere sa treceti peste necaz ! Doamne Ajuta !
Responsabil SSM Octavia Turbatu :wave: