avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Restituirea obiectului furat - cum procedez?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Restituirea obiectului furat - cum procedez?

In data de 21.06.2014 am constatat ca din apartamentul meu in care nu stateam de o perioda s-a intrat prin efractie, distrugand usa de la intrare, si mi s-a furat un frigider artic.
Am fost la amanet in orasul meu si am intrebat de el si toti mi-au raspuns ca nu au primit nici un frigider. Mentionez ca am facut sesizarile de rigoare la politie care a venit, cercetat , fotografiat si amprentat, dar....
In 05.07. 2014 in urma atentionarii unui prieten am gasit frigiderul intr-un amanet, la care am fost dar mi s-a spus ca nu au nici un frigider, dar din verificarile politiei acesta afost adus in magazin in data de 03.06.2014, deci inainte de a sesiza furtul si a verifica in magazine.
Am solicitat politiei sa-mi returneze frigiderul, pe care l-am dovedit ca este al meu pe baza facturilor si a seriilor de pe acestea si mi s-a raspuns ca nu-l pot recupera decat dupa proces, care poate dura ani de zile.
Obiectul nu a fost confiscat de politie si a fost aruncat intru-n colt din magazie unde se poate degrada sau descomplecta.....
Cum pot intra in posesia acestuia... Si ce trebuie sa fac...
Multumesc

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.2 din Regulament
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
1-Rugam nu postati cu majuscule
2-Va confruntati cu o situatie delicata,avand in vedere ca ati identificat si ati lcalizat bunul personal,dar care pe perioada cercetarilor urmeaza procedura speciala
Sunt cazuri de autovehicule aflate in situatii similare dv,procedura de recuperare putand dura ani de zile-timp in care bunurile se depreciaza
Pentru recuperare frigider, puteti solicita procurorului responsabil ,dupa efectuarea verificarilor necesare cercetarii cauzei,motivat de posibilitatea degradarii/distrugerii/
descompletarii ,sa dispuna sa il preluati
Dacă procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, constată, la cerere sau din oficiu, că lucrurile ridicate de la suspect ori inculpat sau de la orice persoană care le-a primit spre a le păstra sunt proprietatea persoanei vătămate sau a altei persoane ori au fost luate pe nedrept din posesia sau deţinerea acestora va dispune restituirea acestor lucruri. Astfel, dvs aveti posibilitatea impotriva măsurii asigurătorii luate de procuror sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia sa depuneti contestaţie, în termen de 3 zile de la data comunicării ordonanţei de luare a măsurii sau de la data aducerii la îndeplinire a acesteia, la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond.
Restituirea lucrurilor ridicate are loc numai dacă prin aceasta nu sunt îngreunate stabilirea situaţiei de fapt şi justa soluţionare a cauzei şi cu obligaţia pentru cel căruia îi sunt restituite să le păstreze până la pronunţarea unei soluţii definitive în procesul penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire de bunuri denisalex43 denisalex43 pe 21 08 2009 a avut loc o perchezitie la mine acasa deoarece fiul meu era suspect de savarsirea infractiunii art 211 si mi au fost confiscate mai multe bunuri ... (vezi toată discuția)
Accident ucidere din culpa al3xn01 al3xn01 Buna ziua si Hristos a inviat !!! Sunt cercetat intr-un dosar cu ucidere din culpa in care sunt inculpat pe data de 28 februarie a fost trimis la camera ... (vezi toată discuția)