avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aspecte procesuale la infractiuni
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Aspecte procesuale la infractiuni

Cine ma poate ajuta sa inteleg cum sa-mi dau seama cum se pune in miscare actiunea penala daca in Cod nu se specifica clar?

Va multumesc.
ART. 7
Obligativitatea punerii în mişcare şi a exercitării acţiunii penale
(1) Procurorul este obligat să pună în mişcare şi să exercite acţiunea penală din oficiu atunci când există probe din care rezultă săvârşirea unei infracţiuni şi nu există vreo cauză legală de împiedicare, alta decât cele prevăzute la alin. (2) şi (3).
(2) În cazurile şi în condiţiile prevăzute expres de lege, procurorul poate renunţa la exercitarea acţiunii penale dacă, în raport cu elementele concrete ale cauzei, nu există un interes public în realizarea obiectului acesteia.
(3) În cazurile prevăzute expres de lege, procurorul pune în mişcare şi exercită acţiunea penală după introducerea plângerii prealabile a persoanei vătămate sau după obţinerea autorizării ori sesizării organului competent sau după îndeplinirea unei alte condiţii prevăzută de lege.

ART. 14
Obiectul şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală are ca obiect tragerea la răspundere penală a persoanelor care au săvârşit infracţiuni.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare prin actul de inculpare prevăzut de lege.
(3) Acţiunea penală se poate exercita în tot cursul procesului penal, în condiţiile legii.
ART. 15
Condiţiile de punere în mişcare sau de exercitare a acţiunii penale
Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia.
ART. 309
Punerea în mişcare a acţiunii penale
#M4
(1) Acţiunea penală se pune în mişcare de procuror, prin ordonanţă, în cursul urmăririi penale, când acesta constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există vreunul dintre cazurile de împiedicare prevăzute la art. 16 alin. (1).
#B
(2) Punerea în mişcare a acţiunii penale este comunicată inculpatului de către organul de urmărire penală care îl cheamă pentru a-l audia. Dispoziţiile art. 108 se aplică în mod corespunzător, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
(3) La cerere, inculpatului i se eliberează o copie a ordonanţei prin care a fost dispusă măsura.
(4) Atunci când consideră necesar, procurorul poate proceda personal la audierea inculpatului şi la comunicarea prevăzute la alin. (2).
(5) Organul de urmărire penală continuă urmărirea şi fără a-l audia pe inculpat atunci când acesta lipseşte nejustificat, se sustrage sau este dispărut.
Am urmatoarele infractiuni la care am dubii.
Spre exemplu, in ceea ce priveste furtul si furtul calificat, unii profesori spun ca actiunea penala se pune in miscare din oficiu, iar altii ca la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Ma puteti ajuta sa-mi spuneti la fiecare cum stau de fapt lucrurile?

Determinarea sau inlesnirea sinuciderii
Traficul de persoane
Furtul
Furtul calificat
Talharia
Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri
Ruperea de sigilii
Sustragerea de sub sechestru
Nedenuntarea
Favorizarea faptuitorului
Tainuirea
Obstructionarea justitiei
Marturia mincinoasa
Sustragerea sau distrugerea de probe sau de inscrisuri
Cercetarea abuziva
Supunerea la rele tratamente
Tortura
Represiunea nedreapta
Luarea de mita
Darea de mita
Traficul de influenta
Cumpararea de influenta
Neglijenta in serviciu
Violarea secretului corespondentei
Falsul in inscrisuri sub semnatura privata
Falsificarea unei inregistrari tehnice
Falsul in declaratii
Tulburarea ordinii si linistii publice
Ultrajul contra bunelor moravuri
Incestul
Profanarea de cadavre sau morminte
Cititi subiectul pe care l-am deschis aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Mai trebuie sa stiti ca, retragerea plângerii prealabile și împăcarea nu sunt niciodată incidente în cazul acelorași infracțiuni, retragerea plângerii operează în cazul infracțiunilor urmăribile la plângere prealabilă( principiul disponibilității), în timp ce împăcarea operează în cazul infracțiunilor urmăribile din oficiu(principiul oficialității).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masura arestarii preventive mezgageza mezgageza in ce cazuri se dispune arestarea preventiva a suspectului? (vezi toată discuția)
Punerea in miscare a actiunii penale si rechizitoriul eduuard eduuard Actiunea penala echivaleaza cu emiterea rechizitoriului? Care este momentul in care se pune is miscare actiunea penala impotriva inculpatului? (vezi toată discuția)
Cercetat penal, anchetat penal, urmãrire penalã? dorotheea dorotheea Vă rog frumos să mă lămuriți, dacă există diferență între cei 3 termeni din titlu și care este aceasta? De asemenea ce se ... (vezi toată discuția)